Solar Impact – A világ első napelemes tengerjárója

A Solar Impact, egy hetvennyolc láb hosszú luxusjacht, aminek működéséhez a burkolaton elhelyezett napelemek biztosítják az energiát. A hajó napkollektoros meghajtása nemcsak környezetbarát, hanem rendkívül csendes is.


Nyolcvan nap a tengeren

A svájci SolarImpact Yacht AG által készített tengerjáró nem csupán a meghajtás miatt különleges. A hajótest a SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull) konstrukciós elvén alapul, így viharos időben is biztosan fekszik a hullámokon. A jacht energia szempontjából, szinte teljesen önellátó, legfeljebb húsz csomós sebességgel tud haladni. Minden kulcsrendszer automatizált, az egységek felügyeletét mesterséges intelligencia végzi, így minimális személyzet elég az üzemeltetéshez.

A rendszerek tökéletes működéséhez, legalább napi 500 kWh energiára van szükség. A hajót felszerelték, egy valósidejű energiafelügyeleti rendszerrel, így a tulajdonos vagy a személyzet, folyamatosan figyelemmel kísérheti az aktuális energiafelhasználást. A fedélzet alatt, azért egy 65 lóerős dízelmotort dolgoztató segédrendszer is helyet kapott.

A hajó gyomrában tágas kabinok és luxus kivitelű terek találhatók. Minden apró részlet az utasok kényelmét szolgálja. A nagy ablakokkal határolt közös terek és az ún. flybridge tökéletes kilátást biztosítanak a tengerre. A hajótest alumíniumból készült, míg a belső tereket természetes anyagok jellemzik és modern formák uralják. A gyártó különböző alapkiviteleket biztosít, de egyéni igényeket is szívesen kielégítenek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?