ALMA a svájci illetőségű Robotic System Labs kreálmánya, kicsit hasonlít a Boston Dynamics által bemutatott négylábú robothoz, de szerkezetre itt extra kar is került, ami különböző feladatok elvégzését teszi lehetővé.

Kicsit merev, de barátságos

ALMA (Articulated Locomotion and Manipulation for a Torque-Controllable Robot) közepes méretű, így alapvetően kis helyen is képes ügyesen mozogni. A fej helyére szerelt, többszörösen összetett kar végére, három „ujjban” végződő kéz került, amely egészen finom és precíz feladatok elvégzésére is alkalmas. A robot képes megragadni és manipulálni a tárgyakat, ajtót nyitni vagy éppen szemetet gyűjteni.

ALMA a csapat ANYmal elnevezésű robotjának fejlesztett változata. A szerkezet a beépített lézeres érzékelők, s kamerák segítségével méri fel a környezetét és tájékozódik. A begyűjtött információk alapján, autonóm módon képes megtervezni az útvonalát, s váratlan akadályok sem hozzák zavarba. A beépített akkumulátor egyelőre két-három óra autonóm működést tesz lehetővé. Bár a robot egyelőre csak egyszerűbb feladatok végrehajtására alkalmas, de hamarosan akár katasztrófa sújtotta területeken is bevethetővé válik. A kar végére és a burkolatra igény szerint fényképezők, mikrofonok vagy különböző szenzorok helyezhetők, így a nehéz hozzáférést biztosító területek felmérése és a sürgősségi ellátások biztosítása is megoldottnak tűnik.