Lefőtt a kávé a Google+-nak!

A keresőmotorjáról ismerté vált, és azóta a komplett tech szektor egyik legnagyobb cápájává puffadt Google 2011-ben indította útjára Google+ nevű szolgáltatását. A céljuk az volt, hogy egy saját közösségi hálózattal fűtsenek be a Facebooknak, és a többi hasonló social medianak.

A tervük azonban bebukott, a Google+ sosem lett népszerű, nem véletlenül, mert egyszerűen vacak volt a felhasználói felülete, és komplikált volt a kezelése, ráadásul a cég túl erőszakosan nyomta, ami visszatetszést keltett minden normális emberben. Mikor már huszadszorra jött fel a Gmail használata közben a felhívás/reklám a Google Plusról, még maga Teréz anya is beleverte volna a baltát a képernyőbe! De nem ez volt a rendszerrel a legnagyobb baj.

Hanem, hogy 2015 óta tátongott rajta egy akkora biztonsági rés, amin átfért félmilliónyi ember papíron titkos adata. Nevek, címek, munkahelyi információk, képzettségek, fotók és email címek kerülhettek ezáltal illetéktelen kezekbe. A sztori egyik durva (de nem is legkeményebb!) eleme, hogy a cég azt se tudja, hogy egyáltalán elloptak-e valamit, és ha igen: mit, mikor, kitől és kicsoda. A legsúlyosabb viszont az egészben, hogy a Google 2018 márciusa óta tudott erről az egészről, de egyszerűen megpróbálták elkummantani a dolgot. Csöndben maradtak, hátha nem derül ki a dolog…. Ráfaragtak, mert kiderült.

Mondjuk világméretű botrány nem tört ki, nem vonultak az utcára az emberek, nem vált senki tömegével más böngészőre, levelezőrendszerre. Annyi lett az egész ügy következménye, hogy a Google villámgyorsan beszántja az egyébként is döglődő Google+ rendszert, és reménykedik, hogy minél hamarabb mindenki elfelejti az egészet. Emellett a részvények zuhantak 2 százalékot, de ez azért nem fogja hazavágni a vállalatot, ugyanis a nap végére vissza is kapaszkodott a részvények árfolyama.