Japánban rendezik a 2020-as olimpiát, és ezen eseményen az ország azt is demonstrálni kívánja, hogy a cégeik mennyire innovatívak, fejlettek. Ennek érdekében évek óta irtózatos pénzzel tolják a 8K vonalat, nem véletlen, hogy a Sharp lépett színre a világon elsőként kiskeresedelmi forgalomban is kapható 8K tévével.

Nagyon szeretnék ha a műsorszámokat már ilyen extrémen nagy felbontásban (7680×4320 képpont!!) is közvetítenék, de ehhez nem ártana, ha legalább minimális szinten, de elterjedne a technológia. Amíg viszont nincs tartalom, addig senki se fog 8K tévét venni, úgyhogy a Japán Állami Műsorszolgáltató, az NHK összeszedte magát, és hosszas előkészületek után 2018 december elsején elindította a világ első 8K tv csatornáját.

Az adás műholdról érkezik, egyelőre csak Japánban fogható, és értelemszerűen szükség van hozzá megfelelő tunerre és megjelenítőre. Egyelőre még nincs túl sok 8K film, vagy bármilyen más egyéb kontent, de állítólag folyamatosan gyártják az új anyagokat. Azt egyébként, hogy a szigetország mennyire a szívén viseli a dolgot jól mutatja, hogy maga a kommunikációs miniszter nyomta meg startgombot, de ez még azért nem jelent automatikusan sikert. Mi például borzasztóan meg lennénk döbbenve, ha a 8K tényleg beütne, és elárasztanák a Földet az ilyen típusú eszközök. Persze szuper egy ilyen termék, a Samsung 8K tévéje még a fejünket is letépte, annyira király a látvány, de az az igazság, hogy még a 4K is csak mostanában kezd igazán elterjedni, ráadásul a 8K masinák egy darabig még biztos gyilkosan drágák lesznek.