LOVOT – A 21. századi tamagocsi

A LOVOT elnevezésű interaktív robot nem fogható házimunkára, nem készíti az ágy mellé a papucsot, nem hoz kávét reggelente és nem figyelmeztet a fontos dolgokra. Japán legújabb házi robotja kizárólag „szeretni” képes.


Bébicsősz és haver…

LOVOT megálmodója az a Hayashi Kaname, aki korábban a Pepper elnevezésű robot fejlesztésében is komoly részt vállalt. A Groove X vállalat újdonsága első ránézésre, olyan akár egy túlméretezett Furby, hatalmas szemei és aprócska orra van. LOVOT hozzávetőleg egy csecsemő súlyával büszkélkedhet, kerekeken gurul és fura hangon kommunikál, saját érzései vannak, ami befolyásolja a viselkedését. Az érintésektől, dédelgetéstől jókedve lesz, szereti ha megölelik és hívásra követi az embereket.

https://youtu.be/gWMMdJb_5mI

A robot fején elhelyezett kapszulában kamera és érzékelők kaptak helyet. Utóbbiak a tájékozódásért és interakciókért felelnek, míg előbbinek köszönhetően baba-monitorként, vagy idős emberek társaként is bevethető az újdonság. Bár a robot-társaság fogalma sokakban ellenérzést vált ki, Japánban teljesen természetes jelenségről van szó. A Sony Aibo kutyát például annyira tisztelik, hogyha nem javíthatók saját temetést kapnak, míg a Paro elnevezésű terápiás robotot, demens betegek szórakoztatására használják.

A LOVOT egy a hét elején megrendezésre kerülő eseményen mutatkozott be és nagy sikert aratott. A robot forgalmazása 2019 végén kezdődik, mintegy 3000 dollárt kell érte kicsengetni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?