Egy közelmúltban bemutatott szabadalom arra enged következtetni, hogy az új Apple HomePod Face ID támogatással és 3D gesztus vezérléssel érkezhet.

A MacRumors információja szerint a szabadalmat 2017 júliusában nyújtották be. Mivel a hatályos jogszabályok másfél éves titoktartási időszakot írnak elő, ezért a részleteket eddig nem lehetett nyilvánosságra hozni. A leírás ugyan nem nevesíti az eszközt, de minden jel arra utal, hogy új HomePod van készülőben.

A dokumentum egy olyan hangszórót emleget, amely érzékelőket és kamerákat visel, s támogatja a kézmozdulatokkal történő vezérlést. A megoldás alapját az öt évvel ezelőtt felvásárolt PrimeSense technológiája biztosítja, amely képes azonosítani egy adott mozdulatsort, s felismerni annak egyedi jellegzetességeit. A megoldás azért izgalmas, mert ugyan most is akadnak gesztussal irányítható eszközök, ezek vezérléshez fizikai kapcsolatra van szükség.

A PrimeSense megoldását eredetileg a Microsoft Kinect mozgásérzékelőjében alkalmazták, de a technológia egyes elemeit a TrueDepth rendszer fejlesztéséhez is felhasználták. A szabadalom arra is kitér, hogy a hangszóró mesterséges intelligencia alapú arcfelismerő segítségével képes lesz azonosítani a kamerák látómezejében lévő személyeket, amely lehetővé teszi a személyre szabott szolgáltatások javítását.