A Google Stadia előzetesének szánt Project Stream tavalyi főpróbája egészen jól sikerült, így vállalat szintet lépett, s beharangozta a szolgáltatás végleges változatát.

A Stadia már idén elérhető lesz az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, illetve Európa nagyobb részén. A szolgáltatás költségeiről egyelőre nem esett szó, erről később adnak tájékoztatást. A platform gyakorlatilag minden olyan eszközön elérhető, amely Chrome böngészőt használ, ezen keresztül csatlakozhatunk a játékokat futtató szerverhez. A megoldás előnye, hogy nincs szükség letöltésre és telepítésre, még a frissítéseket is elintézi a rendszer. Ha elég gyors a hálózati kapcsolat, még gyengébb gépeken is villámgyors és sima játékélmény a jutalom.

A szolgáltatás kritikus pontja a késleltetés lehet, de a Google stabil és fejlett infrastruktúrája bizakodásra ad okot. A platform egyelőre 4K/HDR (60 Hz frissítés) tartalmak futtatására alkalmas, de a gyártó gőzerővel dolgozik a 8K (120 Hz) kompatibilitáson. A szolgáltatás egyik erőssége a Youtube támogatás, aminek köszönhetően pl. egy megtekintett videóból, néhány kattintással az adott játékba lehet ugrani. A Google a támogatott eszközök közötti átjárhatóságon is dolgozik, azaz a telefonon elkezdett játék, akár asztali gépen is folytatható.

A rendszer bármilyen kontrollert elfogad, de persze dedikált eszközzel is készül a gyártó. A klasszikus kiosztású vezérlőre, két extra funkciógomb (Youtube és Google Assistant) is kerül. A platformra a hírek szerint a Doom Eternal érkezik elsőként, de a Google saját játékstúdiót is alapított, aminek irányítását az Assassin’s Creed szériát elindító Jade Raymondra bízták.