A Qualiton A20i legalább olyan jól szól, mint amilyen gyönyörű

Letesztelhettük az Audio-Hungary Qualiton szériájának csöves integrált előerősítőjét és phono előerősítőjét.

Azt hiszem a elértem a munkám csúcsát. Ennél nem lesz jobb. Nem, nem kaptam Pulitzer-díjat, sem semmilyen kitüntetést. Ezek sosem érdekeltek igazán. Sokkal jobban érdekeltek a szép és jól működő készülékek. Mindig elfogott a lelkesedés egy jól összerakott hifi rendszer, egy szépen megtervezett telefon láttán. Most pedig olyan készülék, illetve készülékek kerültek hozzám, amelyeket nézni és hallgatni egyaránt kivételes élmény.


Az Erősítő

A Qualiton a20i egy tiszta A-osztályú csöves erősítő. Az értő olvasók számára ez már önmagában sok mindent elmond, aki viszont nem tudja ezt hova rakni, annak nagyon erősen összefoglalva annyit érdemes erről tudnia, hogy:

 • Nagyon egyszerű felépítésű, aminek következtében minimálisra csökkent a zavaró jeleket kibocsátó elektronikai alkatrészek mennyisége.
 • A felépítéséből adódóan jóval kisebb torzítással működik.
 • Nem azonnal üzemkész, be kell melegednie használat előtt.
 • Nem a legtakarékosabb megoldás, a B-osztálynál jelentősen nagyobb az áramfelvétele, míg a hatásfoka jóval kisebb (30-50%).

Aki ennél mélyebben szeretne belemenni a dolgokba annak az internetet ajánlom, illetve a Wikipediát, ami egy még mindig felületes, de a fentinél azért részletesebb leírással hozza meg, vagy veszi el a kedvet a további utánajárástól.

A teljes rendszer magyar fejlesztés.

Visszakanyarodva tehát az erősítőhöz és átugorva a szerkezeti felépítés további boncolgatását nézzük meg közelebből a készüléket.

Maga a ház egy gyönyörű darab, magasfényű, saválló acéllemezből lett hajtogatva – egyébként a nyíregyházi gyárban történik ez a művelet, mint ahogy minden egyéb megmunkálási folyamat – felület így csodásan tükrözi vissza a környezetet, de csak addig, amíg meg nem fogjuk puszta kézzel. Mert bizony minden ujjlenyomat szépen meglátszik rajta, nem véletlenül mellékelt hozzá a gyártó egy pár fehér cérnakesztyűt is. Ezzel érdemes kicsomagolni, csatlakoztatni és a helyén már kézzel nem is kell többet hozzányúlni.

Qualiton A20i elöl-hátul. Klikkeljen a nagyobb képekért!

[supsystic-gallery id=’1′]

Apropó csatlakoztatás… A hátoldalon három magas szintű bemenet várja az RCA csatlakozókat, illetve két pár banándugót is fogadni képes szorítócsatlakozó a hangfalkábeleket. Természetesen minden aranyozott, ahogy az ebben a kategóriában kötelező. Az előlapra csupán egyetlen kezelőszerv került, a kettős funkciójú hangerőszabályzó/forrásválasztó gomb. Ez egy robusztus, fekete, a távvezérlő jelére motorosan elforgó hangerőszabályzó, melynek külső gyűrűje felel a forrás kiválasztásáért.

Nagyon elegáns megoldás!

Ezen kívül az előlapon már csak „jelöletlen” LED-eket találunk, melyek az aktuális forrást jelzik, valamint a hangerőszabályzó alatt egyet, ami bekapcsoláskor még pirosan világít, de ha a készülék bemelegedett – igen, erre várni kell picit –, akkor meleg, sárgásfehér fényre vált. A ház tetején hátul két fekete doboz látható, azok a kimenőtrafók burkolatai, előttük pedig a gyönyörű csövek. Négy 5881-es végzi a végerősítést és 2 E88CC/6922 valamint 2 Tungsram ECC83 gondoskodik a fázisfordításról és az előerősítésről.

Qualiton A20i kívül, belül. Klikkeljen a nagyobb képekért!

[supsystic-gallery id=2]

Ha gyermek, vagy háziállat van otthon, szerintem a készülék felső, fekete védőborítását hagyjuk fent, de ha szeparálni tudjuk a rendszerünket a veszélyforrásoktól, érdemes levenni, mert a készülék így érvényesül igazán.

Meghallgatás

Eljutottunk végre a dolog legszebb részéig, a meghallgatásig. Ehhez egy pár Jamo Concert 11-es hangfalat használtunk, ami a dán gyártó egyik legjobban sikerült szériája. Messze kiemelkedik a Jamo kommersz vonalából részletezettségével. A jelforrás szerepét egy Audio-Technica AT-LP5-os lemezjátszó töltötte be Ortofon Red hangszedővel tuningolva, ami ugyan rendelkezik phono előfokkal, de ezt megkerültük és a jelet egy Qualiton Phono előerősítőn keresztül engedtük az A20i-be.

A Qualiton Phono. Klikkeljen a nagyobb képekért!

[supsystic-gallery id=3]

Természetesen akusztikus zenével indítottunk. Norah Jones Come Away with Me albumát pörgettük meg, ami csodálatos élmény volt. A gitár, az ének egyaránt kimászott a hangfalakból és betöltötte a teljes szobát. Olyan meleg hangzása volt, amire csak egy csöves erősítő képes. Ugyanakkor azonban pontos, tiszta és egy cseppet sem mosott. Ezután egy kis egyveleget próbáltunk ki a Trainspotting filmzenéjével, ami megmutatta, hogy ez a rendszer igazi mindenevő. Iggy Pop kemény hangzása ugyanúgy nem hozta zavarba, mint Lou Reed óvatosabb Perfect Day-e. Végül áttértünk egy kis Queen-re, amit szintén tökéletesen tolmácsolt. Gyönyörű sztereó tér, erőteljes, már-már erőszakos, valódi queenes hangzás jött ebből a 2×20 wattból.

Tényleg isteni élmény volt.

Azt még hozzá kell tenni, hogy a tesztszoba nem volt kicsi (28nm) de sosem éreztük úgy, hogy kevés lenne az erő. Persze, akinek nem elég a 2×20 watt, az választhatja a „nagytesót” is az A50i-t, ami a nevéből kitalálhatóan 2×50 wattot robbant ki magából. Egy megfelelő érzékenységű hangfalpárral ez már szinte a „felesleges erőfitogtatás” kategóriája szerintem.

Összegzés

A Qualiton A20i egy igazán kivételes erősítő mind küllemét, mind pedig minőségét tekintve. Aki ki tudja fizetni a másfél millió forintos vételi árát, az biztos, hogy hogy olyan zenei élményekkel fog gazdagodni, amik addig otthon ismeretlenek voltak számára, de az is biztos, hogy egy ilyen erősítő megvásárlása veszélyes ösvényekre tereli az embert. Mert onnantól kezdve biztosan elkezdi majd fontolgatni a jobb lemezjátszók és még jobb hangfalak beszerzését, a különböző összekötő kábelekről nem is beszélve.

Kinek ajánljuk

 • Akinek mindene az zene
 • Akik kicsit jobban el vannak eresztve anyagilag, vagy
 • Hajlandóak az átlagnál többet áldozni egy csodás hifi rendszerre
 • Akik tényleg kompromisszummentes zenei élményt szeretnének otthonra

Kinek nem ajánljuk:

 • Akik mobilról, vagy legfeljebb Bluetooth hangfalról hallgatnak zenét
 • Főleg streamelt állományokat hallgatnak (Youtube, Spotify)
 • Egyszerűen csak nem akarnak, vagy nem tudnak ennyit költeni egy erősítőre
 • Külső
  (5)
 • Hangminőség
  (5)
 • Szolgáltatások
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (5)
4.9

Összegzés

A készülék külseje is mutatja azt a gondosságot, amit a gyártót a teljes munkafolyamat során jellemzi. Ennek köszönhetően a hangminőség is csodás lett.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?