Kamu Index cikkel, a Samsungra és a Telekomra hivatkozva akarnak pénzt kicsalni hamis akcióval!

A Facebookon robbant az arcunkba a hirdetés, amely azzal kecsegtet, hogy bárki ingyen behúzhat egy Samsung S9 telefont. Az ilyenekről ordít, hogy humbug, ingyen telefont ugyanis nem osztogat senki csak úgy vadidegeneknek. De azért rákattintottunk az oldalra, hogy lássuk, hogy mivel akarnak itt megetetni. Linket direkt nem közlünk, be kell érni néhány képernyőfotóval.

Ez a Facebookon megjelenő hirdetés – KAMU!

Nagy cégeket kevertek bele

Úgy tűnik, mintha egy Index cikk jelenne meg, hiszen dizájn teljesen olyan, mint a népszerű magyar hírportálé, VISZONT EZ NEM EGY INDEXES OLDAL, ugyanis teljesen más az URL cím. Magyarul fogták, lemásolták az Index dizájnt, hogy így tegyék hitelesebbé a dolgot. A “cikkben” már nem ingyenes telefonról van szó, kiderül, hogy valami követhetetlen telekomos (!!!) akció révén mindössze 1 euróért lehet hozzájutni egy ilyen, egyébként eléggé tigris mobilhoz. Természetesen ebből csak az igaz, hogy fizetni kell (megadni az adatokat, a bankkártyáét is…. ), aztán nyilván se telefon, se futár, semmi.

Annyira pofátlanok a csalók egyébként, hogy még azt is beleírták, hogy az utalás után néhány órán belül hív a DHL nevű híres futárcég (belekeverték őket is…), hogy hoznák házhoz a mobilt, vörös szőnyegen, arany trónuson. Nyilván úgy kell ezt elképzelni, hogy a DHL-nél halomban állnak külön raktárakban az 1 euróba kerülő ingyen Samsung mobilok, amiket egyébként a Telekom küld ki. Hogyne.

Ez nem egy Index oldal, a webcímből is látszik, csak a dizájnt lopták le

Megkérdeztük a Samsungot és a Telekomot is, hogy mit szólnak ehhez. A Telekomtól azt a választ kaptuk, hogy “A Magyar Telekom kéri meglévő és leendő ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a gyanús hirdetéseket és minden esetben alaposan tájékozódjanak a megtévesztőnek tűnő oldalak forrásának hitelességéről, ellenőrizve, hogy az URL tartalmazza-e a telekom.hu tartományt. Jelen esetben a hirdetésre kattintva az URL-ből jól látszott, hogy hamis, nem hiteles oldalra navigált az „álreklám”. A szolgáltatók elsősorban ügyfeleik tájékoztatásával tudnak azért tenni, hogy a hasonló esetek száma visszaszoruljon. A Telekom számára fontos az ügyfelei biztonsága, ezért honlapján több helyen is nyújt tájékoztatást arról, hogyan kerülhetők el az esetleges visszaélések: https://www.telekom.hu/rolunk/telekom_vilaga/biztonsagi_tartalmak/csalas

Amennyiben egy ügyfél úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, érdemes – a szolgáltatója tájékoztatása mellett – a rendőrségen hivatalos feljelentést tennie. Természetesen a Magyar Telekom saját hatáskörében is együttműködik az érintett hatóságokkal a visszaélések visszaszorítása érdekében.”

Tudjuk,hogy nagyon csábító 1 euróért egy ilyen telefon, de hát nyilván lehúzás, átverés az egész. Szóval senki se dőljön be, és azt se engedje, hogy az internetet kevéssé ismerő, különféle online trükkökkel könnyen megtéveszthető ismerőseiről, rokonairól legombolják a pénzt, meg megszerezzék az adatait, hogy aztán azokkal visszaélve még nagyobb károkat okozzanak! Biztos, hogy sokan a fejüket fogják, hogy egy ilyennek hogy lehet bedőlni, de gondoljanak bele,hogy milyen elképesztő sztorikat hallani olvasni napi szinten, milliókra lerántott nagymamákról, álrendőrökről, ál vízszerelőkről, nőket szédítő kóklerekről.

Figyelmeztető jelek

Egyébként jó pár jele van annak, hogy itt egy ordas átverésről van szó, mutatunk párat, ha ilyesmikbe fut bele valaki máshol tudhatja, hogy ott valami nem stimmel.

– A címben Samsung akcióról van szó, a cikkből kiderül, hogy valójában a Telekom adná a mobilokat.
– A “cikkben” arról van szó, hogy 1 eurót kell fizetni, de Magyarországon forint a hivatalos fizetőeszköz.
– Az illusztrációként megjelenő reklámban már dollár a pénznem.
– Se a Samsung se a Telekom nem fog tavalyi telefonokat akcióban osztogatni. Sőt, egyáltalán senki sem ad “ingyen” mobilt.
– Egyébként is: ami ingyen van, azért nem kell fizetni! Semmit!
– A “cikk” alatt megjelenő kommentekben külföldi nevű profilok lelkendeznek magyarul.
– A DryEnergy nevű cég hirdette az akciót a Facebookon, amelyiknek mindössze 23 követője van, nyilván a csalók és az álprofiljaik, “akik” valószínűleg megosztják ezt a szemetet nagyobb létszámú Facebook csoportokban.

ÉBERSÉG!