A Panasonic és a Toshiba is bejelentette, hogy bizonyos ideig nem szállít komponenseket az egyre nehezebb helyzetbe kerülő Huawei-nek.

Miután több amerikai vállalat is úgy döntött, hogy megszakítja kapcsolatait (legalábbis egy időre) a kínai állam zászlóshajójának számító Huawei-jel, a chipgyártó és tervező brit ARM is ilyen döntést hozott, és most nagyon úgy tűnik, hogy a japán cégek is erre kényszerülnek.

A Panasonic és a Toshiba is bejelentette ugyanis, hogy ők is részben vagy teljes mértékben korlátozzák a Huawei-nek szállított termékek körét. Ez pedig újabb nagy csapás, hiszen a Panasonic az akkumulátor gyártásban játszik igen fontos szerepet, a Toshiba pedig a memóriákért felel.

A döntés hátterében az áll, hogy az említett konkrét termékek az USA-hoz köthetőek valamilyen módon (szabadalom, gyártás stb.), és így a Trump elnök által kihirdetett tilalom alá esnek. Ez egyébként nyilván újabb döfés a Huawei-nek, de az említett két cégnek is nagyon rosszul jön, hiszen így biztos megrendelésektől esnek el, és jelenleg egyik konszern sincsen csúcsformában, szóval nagyon nagy szükségük lett volna a kínaiak pénzére.