Vasárnap este derült ki, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva tiltólistára rakta a Huawei-t. A döntés hatására a több amerikai partner is megszakította a kapcsolatot a társasággal, ráadásként a legújabb infók szerint az ARM is hátat fordít a csapatnak.

A dolog pikantériája, hogy az ARM Holdings ugyan a japán SoftBank tulajdonában lévő brit társaság, ám az általuk fejlesztett ARM architektúra több tengerentúli szabadalomra épül. Ez viszont a határozat értelmében azt jelenti, hogy a technológia ha közvetve, de az Egyesült Államokból származik. Az ARM kiszállása azért komoly pofon, mert bár a Kirin rendszerchipek hazai környezetben készülnek, azok az ARM architektúrára építkeznek, így gyártási tilalom alá esnek. A BBC infói szerint az ARM munkatársait május 16-án tájékoztatták a döntésről, majd utasították őket az anyacéggel (Huawei) és leányvállalataival folytatott összes kapcsolat felfüggesztésére.

Érdekes adalék, hogy a tiltás az ARM China leányvállalatra is vonatkozik, amely egy kínai befektetési konzorciummal közös vállalkozásként jött létre, hogy lehetővé tegye az ARM termékeinek fejlesztését, értékesítését és támogatását a régióban. Az infók szerint a hamarosan bevezetésre kerülő Kirin 985 lapkát még nem érinti a korlátozás, de a chip következő generációját már nulláról kellene a Huawei-nek megépítenie. Az ARM kifarolásának van egy másik hozadéka, ami az 5G hálózatokat érinti, ugyanis a bázisállomások Kunpeng és Tiangang chipeket használnak, amelyek szintén ARM alapokra épültek.