Az elmúlt napok az embargó sújtotta Huawei körül zajló eseményekről szóltak. A felhasználók annak ellenére bizonytalanok, hogy a kínai társaság és a Google is közleményt adott ki az ellentmondásos hírek tisztázására. A legfrissebb infók szerint a Huawei kapott némi haladékot, mert az illetékesek a telekommunikációs infrastruktúra átmeneti összeomlásától tartanak.

A Huawei nem először került az amerikai kormány és néhány nyugati ország célkeresztjébe. A társaság vezetői korábban kémkedés miatt kerültek őrizetbe, míg a legutóbbi gyanú szerint a vállalat által gyártott eszközök illegálisan gyűjtenek adatokat. Az amerikai kormány a közelmúltban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tiltólistára tette a társaságot, aminek következtében a Google, Intel, Qualcomm, Microsoft, Western Digital és több kisebb partner is bejelentette, megszakítja üzleti kapcsolatát a kínai gyártóval. A döntés nyomán az érintett vállalatok részvényei zuhanni kezdtek, ezért az amerikai kormányzat úgy döntött, hogy kilencven napra felfüggeszti az embargós intézkedéseket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kereskedelmi korlátozások szüneteltetése milyen lehetőségeket biztosít a Huawei számára, akinek nyilvánvaló érdekében áll a készletek felduzzasztása. Ren Zhengfei, a Huawei alapítója a kínai állami médiának nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem hajlandóak beletörődni a tiltásba, Amerika alábecsüli őket és rendelkeznek a helyzetet kezelő forgatókönyvvel. A kilencven napos haladékra reagálva a Google szóvivője elmondta, hogy „a telefonok naprakészen tartása és biztonsága mindenki érdekeit szolgálja. Az ideiglenes licenc lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is szoftverfrissítéseket és biztonsági javításokat nyújtsunk a meglévő modellekhez”.