A nyáresti grillezések összehozzák a régen látott rokonokat és a barátokat. Egy ízletes steak elkészítése talán soha nem volt ilyen egyszerű, mint napjainkban, hiszen az elektromos grilleknek köszönhetően már nem csak a szabad ég alatt lehet húst sütni.
Az elektromos grillsütők előnye a könnyű mozgathatóság, az olaj nélküli ételkészítés, emellett nincs szükség tűzrakásra sem, ami azt jelenti, hogy városi teraszon is használhatóak anélkül, hogy egy komplett társasházat kitennénk a szén-dioxid mérgezés veszélyének. Ezeknél a készülékeknél általában a teljesítmény és sütőfelület mérete határozza meg, hogy milyen gyorsan tudnak grillezni.
A kontaktgrill előnyei
Egy kontaktgrillnél két különböző jellegű étel is süthető egyszerre, a két sütőfelületen. Szintén nagy jelentősége van az automatikus hőmérséklet-szabályozásnak is, amelynek köszönhetően a készülék annyi energiát használ fel, amennyire valójában szükség van. Egy ideális kontraktgrill sütőlapjai könnyedén megtisztíthatók egy papír törlőkendővel, de akár mosogatógépben is elmoshatók az integrált fűtőszálak miatt. A kihúzható csepptálca pedig biztosítja a sütés közben keletkezett zsiradék könnyű eltávolítását.
A piacon elérhető már az intelligens kontaktgrill is (Sencor SBG 6030SS). De miben nyújt többet egy ilyen készülék a hagyományosnál? Ezt a grillt elsősorban azoknak tervezték, akik gyakran készítenek steaket és akik számára egyáltalán nem mindegy, hogy véresen, közepesen, vagy jól átsütve kerüljön a tányérra a marhahús. A készülék automatikus ételvastagságméréssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a felső lap zárásával érzékeli annak az alsó laptól való távolságát. Az akár 2100 W teljesítménnyel rendelkező kontaktgrill az előre beállított programokkal teszi könnyebbé az ételkészítést, ennek megfelelően szalonna, steak, hal, hamburger hús is készíthető vele, de étel kiolvasztásra is tökéletesen alkalmas.
Az elektromos kontaktgrillek előnye, hogy a megfelelő áramforrás esetén akár szabadtéren is használhatók. A fejlettebb változatok nagyfokú rugalmasságot biztosítanak, hiszen legalább háromféle üzemeltetési pozícióban (lezárt, 90°-ban kinyitott, 180°-ra szétnyitott) süthetők velük a különféle húsok és zöldségek. A teljesen lezárt pozícióban a hússzelet mindkét oldala egy időben grillezhető, ami jelentős mértékben felgyorsítja az ételkészítést. Az elektromos kontaktgrillek megfelelő választásnak bizonyulhatnak a kisebb létszámú grillpartikhoz.