A Samsung magyarországi piacra lépésének 30. évfordulója kapcsán rendezett eseményen a technológiai fejlődés következő harminc évéről beszélgettek a meghívott előadók.

A Samsung a világ egyik vezető technológiai vállalata, amely immár harmadik évtizede van jelen Magyarországon. Az eltelt időben a vállalat modern és innovatív termékekkel járult hozzá az ország gazdasági növekedéséhez. Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy „Büszkék vagyunk a szektorban elért eredményeinkre, amelyek többek között a márkát jellemző megbízhatóságnak köszönhetők. A Samsung innovatív megoldásaival tovább formálja a jövőt és a digitális trendeket, s az elkövetkező évtizedekben is arra törekszik, hogy a felhasználók számára jövőbemutató, biztonságos és hosszú távú használatra tervezett eszközöket és megoldásokat nyújtson.”

A jubileumi kerekasztal-beszélgetésen Kömlődi Ferenc jövőkutató író, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Hírmagazin, s az első magyar 3D nyomtatással foglalkozó blognak (FreeDee) szerkesztője, Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, az orvosi jövőkutatás nemzetközi szinten elismert szakértője, Nemes Orsolya generációkutató, TEDx előadó a Generációs mítoszok c. könyv szerzője, valamint Kenyeres Tamás, a Samsung Magyarország mobil termékmenedzsment vezetője vettek részt.

Változik a világ

A rendezvényen többek között arról esett szó, miként befolyásolja majd a mesterséges intelligencia a mindennapokat, milyen új, digitalizációval kapcsolatos szakmák, munkakörök várhatók a jövőben, merre tart a robotika és miként lehet a legjobban kiaknázni az egyre fejlődő technológiában rejlő lehetőségeket. A beszélgetést Wenzel Richárd, az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) digitális nagykövete moderálta.

Meskó Bertalan szerint, hogy „fontos, hogy megbízzunk a mesterséges intelligenciák döntéseiben, és ne akarjunk mindig jobbak lenni az algoritmusnál. Természetesen a bizalom kiépítéséhez idő kell, de semmiképpen sem szabad félni a technológiától, hiszen vannak feladatok, amelyekben a gépek mindig jobbak lesznek.”

Kenyeres Tamás az 5G technológia felhasználási területeinek kapcsán kijelentette, hogy „elértük azt a pontot, ahol a technológia már mindenki számára hozzáférhető, s az élet minden területén felhasználható. Az 5G hálózatok sebessége minden eszköz és alkalmazás működését segíti, hamarosan pedig olyan funkciókkal találkozhatunk, amiknek mindennapi folyamatok rövidítésében juthat szerep.”

Nemes Orsolya, az új digitalizációval kapcsolatos munkakörök megjelenése kapcsán kifejtette, hogy „nagyon érdekes lesz látni, hogyan alakulnak át a munkakörök a robotok és a mesterséges intelligencia térnyerésének hatására, s ez milyen hatással lesz az egyénekre, közösségekre és az egyes társadalmakra. A legnagyobb kihívást minden bizonnyal az jelenti majd, hogy lépést tartsunk a változásokkal és felkészüljünk annak kezelésére.”

Az esemény zárásaként Kömlődi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy „bizonyos munkahelyek megszűnhetnek a technológiaváltás következményeként, de legalább annyi új munkahely jön majd létre. A jövő az ember-gép együttműködését követeli meg, amitől nem szabad tartani, mert sokkal szélesebb körben és mélyebben használhatjuk majd a kreativitásunkat.”

A Samsung harminc éves jelenlétét a kerekasztal-beszélgetés mellett prémium megoldásokat kínáló Samsung Experience Store Downtown üzlet megnyitójával és egy kivételes, egyedi technikával kivitelezett fényfestéssel ünnepelte.

Képek: Samsung, DisplaySolutions