A Telenor adatai szerint a balatoni régióban idén júniusban átlagosan körülbelül 60%-kal nagyobb a 4G adatforgalom, mint 2018-ban. Az év során több száz fesztiválon, nagyobb rendezvényen készül a cég a megnövekedett hálózati igény kiszolgálására a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, paramétereinek hangolásával vagy ideiglenes mobil állomások telepítésével.

Mennyi antenna kell egy jó fesztiválhoz?

Az év kiemelt időszaka a nyári szezon; ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80%-a és a kapacitásbővítések kétharmada. A hétköznapokban is egyre növekvő mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről-évre ~10%-kal nagyobb a megelőző évhez képest, és mára nem csak a gyors le-, hanem a feltöltési sebességre is megnövekedett az igény, hiszen a közösségi média alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

A Telenor a fesztiválok sajátosságainak megfelelően próbál felkészülni valamennyi rendezvényre a hálózat megerősítésével és a terheltség alakulásának folyamatos követésével annak érdekében, hogy biztosítsa a megfelelő szolgáltatást. A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen méretű településen mérhető. 2018-ban például a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli – és lélekszámban hasonló méretű – Kaposvár adatforgalmát.

Sopron teljes Hipernet-forgalmának 60%-át érték el a VOLT Fesztivált látogató telenorosok.

A fesztiválok idején a roaming forgalom is jelentősen megnő: 2018-ban a Szigeten az esti órákban a roaming 2G-n meghaladta a honos ügyfelek forgalmát, míg 3G technológián pontosan dupla annyi volt a roaming forgalom, mint a hazai forgalom.

Állomások a fesztivál körül – és a keverőpultban

Míg a Sziget Fesztiválon – ahol a felhasználók nagyobb területen, jóval elszórtabban mozognak – idén 17 ponton helyez el kisebb-nagyobb rádióadókat a szolgáltató, addig a kisebb területre sok bulizót összpontosítóBalaton Sound esetében – a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségén túl – 7 további ideiglenes bázisállomást létesít. Ezek többsége a fesztivál körüli területen elhelyezkedő, kerekeken guruló mobil bázisállomás, vagy extra rádiós egységekkel felszerelt bázisállomások. A fesztiválok területén általában a legnagyobb, egy cellára eső felhasználó-sűrűség természetesen a nagyszínpad előtti területen van.

A célzott lefedettség egyik fontos pontja a keverőpult: Balaton Soundon ide is szerel egy extra állomást a Telenor.