Az érzékelőkkel megpakolt okos virágcserepet a luxemburgi MU-Design csapata tervezte. A projekt egyértelmű célja megkönnyíteni a növények gondozásában kevésbé járatos emberkék életét.

Jelen sorok írója bevallottan hírhedt „növény-gyilkos”, aki eddigi élete során számos szobanövénynek adta meg a kegyelemdöfést. A LUA Smart Planter ezeket a feledékenységből, vagy hozzá nem értésből fakadó baleseteket segít elkerülni. A hagyományos virágcserépre hajazó tárolóba számos érzékelő került, amelyek a föld nedvességtartalmát, a szoba hőmérsékletét és a helyiségbe beáramló fényt is kontroll alatt tartják.

Az okos cseréphez egy dedikált alkalmazás tartozik, aminek meg kell adni az életben tartandó növény fajtáját és mehet a móka. Az alkalmazás a kalibrálás után offline is működik. A növény aktuális igényét, egy 2,4 hüvelykes OLED kijelzőről lehet leolvasni. Szárazság esetén az animált arcnak lóg a nyelve, túl sötét helyen vámpírrá válik, túl sok fény esetén hunyorog, de vacogni és „izzadni” is tud, sőt extra szolgáltatásként az előtte elhaladókra is reagál. Az alkalmazás automatikus, de preferált küszöbértékek megadására is lehetőse van a tulajdonosoknak. A LUA Smart Planter egyelőre nem elérhető, a gyártás feltétele a közösség adakozó kedve, de a kitűzött cél felét már sikerült elérni, s decemberig fut a kampány.

Képek: MU-Design