Nem a felhasználói réteg miatt, hanem azért, mert a BMW X6 Vantablack a legsötétebb anyaggal van bevonva, ami csak a bolygónkon megtalálható. 

Hazai körülmények között a BMW komoly hendikeppel indul, hiszen a tipikus tulajdonosokat tekintve a közvélemény szerint sokan nem ismerik az irányjelzőt, a mozgássérült parkoló fogalmát, meg úgy általában sem szeretik őket. Holott mindez alapvetően nem autófüggő dolog, de a tapasztalat valóban alátámasztja. Most azonban nem a sötét sofőrökről, hanem a legsötétebb BMW-ről lesz szó. A Vantablack, melyről az X6 kivitel kapta a nevét, az Egyesült Királyságban működő Surrey NanoSystem gyártmánya, és a legsötétebb anyagként ismert a Földön. Mégpedig azért, mert a látható fény 99,96 százalékát elnyeli, és a BMW úgy gondolta, jól állhat az autójuknak egy ilyen bevonat. És igazuk lett.

De mi is az a Vantablack? A videóban egy pillanatra látható, egy csomónyi függőleges csövecske, melyeket módosított gőzfázisú kémiai eljárás segítségével szubsztrátumon növesztve választanak le (jelentsen ez bármit is). Amikor fény éri a felületet, tulajdonképpen csapdába esik azért, mert a csövecskék között folyamatosan elhajlik valamerre, és nem visszaverődik.

A BMW X6 Vantablack elölről
Fotó: Techeblog

A bevonaton kívül az így lefestett BMW X6 semmiféle egyéb módosítást nem kapott, tehát maradt a 3 literes soros, hathengeres turbós motor, ami 335 lóerőt és 447 Nm-t tud. Az autógyártó szerint a Vantablack VBx2 bevonat segítségével a jármű elveszti azokat az optikai jellegzetességeket, amihez az emberi szem hozzászokott, és egyfajta kétdimenziós látványnak éljük meg az élményt. Mindez arra jó, hogy kiemelje az X6 azon elemeit, mely a BMW-családra jellemző, tehát a hangsúlyos vesealakú hűtőrácsokat, valamint az első-és hátsó lámpákat.

Címkép: Bimmerpost

 

ForrásTecheblog