A YouTube nagy erőkkel szanálja azokat a csatornákat, melyeknél úgy véli, gyűlöletkeltő, megfélemlítő, vagy éppen zaklató tartalmak találhatóak rajta. 

A YouTube júniusban módosította irányelveit a nemkívánatos tartalmakkal kapcsolatban, és azóta 17.000-nél is több csatorna összesen 100.000 videóját törölték, a hozzászólásokkal együtt. További érdekes adat lehet, hogy a fentiek kapcsán félmilliárd hozzászólás is az enyészeté lett, bár hozzá kell tenni, hogy ezek egy része már elég régi volt, és csupán a házirend megváltozása után váltak aggályossá. A gigacég elsősorban algoritmusokat használ a szűrésre, így a gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmak 80 százaléka úgy kerül a kukába, hogy azt egyetlen ember sem látta. Magával a YouTube-bal kapcsolatban amúgy is őrületes számok repkednek, hiszen minden egyes percben több mint ötszáz órányi mozgóképes anyag kerül fel az oldalra, és csatornából 2018-ban a Social Blade elemzőcég szerint 23 millió volt, míg magának a felület kétmilliárd bejelentkezett felhasználóval rendelkezik.

YouTube hibaüzenet törölt csatorna esetén
Kép: Geebo

Éppen ezért nem egészen világos, hogy a 17.000 csatorna és a 100.000 videó mennyire tűnik megfelelő intézkedésnek. A YouTube legdurvább időszaka 2016 vége, 2017 eleje volt, amikor egyértelművé vált, hogy a terrorizmussal kapcsolatos negatív tartalmak már szabad szemmel is látható méretet öltöttek. Azóta folyamatosan azon dolgoznak, hogy akár ebben a témakörben, akár más, gyűlöletkeltésre, vagy a tömegek felzaklatására alkalmas tartalmakat időben eltávolítsák, vagy eleve fel sem engedjék. Ezért történhetett meg az, hogy elég sok ártatlan felhasználónak is kiradírozták a videóit például azért, mert házi készítésű robotom harcát kakasviadalként értelmezte az algoritmus.

Címkép: Tymon Oziemblewski – Pixabay