A múlt hónapban kerültek elő először azok az aggasztó jelentések, amelyek szerint a Huawei Androidot ugyan még használhat a jövőben, de a Mate 30 széria már Google-appok és Play Áruház nélkül jelenik meg. A The Nikkei Asian Review forrásai szerint valóban ez a helyzet, a Mate 30, a Mate 30 Pro és a Mate X egyikére sem kerülhet Google szoftver.

Az egy dolog, hogy a készülékeken gyárilag nem lesz Chrome, Gmail vagy YouTube, a nagyobb gond a Play Áruház és a Play-szolgáltatások elvesztése, amitől sok más app működése is függ. Az új készülékek így nyílt forráskódú verziós Androidot használnak majd, nem a Google-félét.

Mindez állítólag azért lesz így, mert az amerikai kormány tiltólistára tette a Huawei-t. Bár kapott kétszer 3 hónap haladékot, az csak a meglévő eszközök kiszolgálására vonatkozik, amelyeket már a tiltás előtt hitelesített a Google.

Az elemzők szerint mindezek miatt a Huawei eladásai nagyon visszaeshetnek, akár több mint 30 százalékkal is.

Egyelőre csak remélni lehet, hogy Amerika és Kína a kereskedelmi háború közepette talál minderre megoldást, és a Huawei, valamint a felhasználói nem kerülnek még kellemetlenebb helyzetbe.

Fotó: Huawei