Bemutatjuk a nanocellás képalkotási eljárás, azaz a NanoCell tévék előnyeit és hátrányait!

Evolúciós ugrás

Amióta világ a világ a tévégyártók folyamatosan azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnának még jobb, valósághűbb, tisztább képet előállíani. A próbálkozások nagy részéről kiderül, hogy zsákutca, sőt az is előfordul, hogy ezek a komoly pénzösszegeket felemésztő beruházások később komplett cégek sorsát pecsételik meg. De az is tény, hogy vannak olyan eljárások is, amelyek életképesnek bizonyulnak, és evolúciós lépést jelentenek a termékcsaládban.

LG NanoCell tv

Ilyen volt például az OLED és a kvantumpontos LED LCD (QLED) panelek megjelenése, amelyek révén a korábbiaknál jobb televíziók előállítása vált lehetségessé, és nagyon úgy fest, hogy ezek közé tartozik a fiatalnak számító Nanocell, azaz nanocellás technológia is. Annak jártunk utána, hogy ez mit takar, milyen előnyei és hátrányai vannak!

Mik azok a nanocellák?

A nanocellás megoldást az LG főzte ki, és a cég mérnökei ezúttal is a már jól bevált, LED háttérvilágítású LCD képalkotási eljáráshoz, illetve a számos előnyös tulajdonsággal bíró, rendkívül kis méretű kvantumpontokhoz (ők nanokristályoknak nevezik) nyúltak. Ezek a speciális anyagból készült kristályok ugyanis megfelelő méret, és kialakítás esetén képesek felerősíteni, és tisztább spektrumúvá varázsolni a fényt, ami mindennek az alapja. Ezáltal a látott színek erőteljesebbek, tisztábbak, markánsabbak, pontosabbak lesznek, ráadásul a maximális fényerősség is nő.

Amíg más gyártók a kvantumpontos tévéknél azt találták ki, hogy az LCD panelekben a háttérvilágítást biztosító fény és a folyadékkristályok KÖZÉ teszik a speciális kristályokat, addig az LG a panel külső részére, a nézők elé pakolja ezeket egy vékony filmrétegre. Ez pedig azt jelenti, hogy a kis pöttyök feladata a már végső, kész kép feljavítása.

Ennek a módszernek további előnye, hogy csökkenti a képpontokba becsillanó külső fény hatásainak mértékét, ami igen jó hatással van a színpontosságra, és nem mellékesen a néző mélyebbnek érzékeli a feketét is. Ez utóbbi pedig a LED LCD tévék esetében kiemelt fontosságú szempont! Ráadásul a kis nanokristályok jó hatással vannak a betekintési szögre is, aminek köszönhetően akkor sem érzékelhető a tónusok fakulása, torzulása, invertálódása, hogy ha valaki tág szögből, kiszorított pozícióból nézi a képernyőt.

A mérleg másik serpenyője

Ezek után mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyi jó tulajdonsága van a nanokristályoknak, akkor miért nem alkalmazza őket mindenki. Az eljárásban az LG mindenki másnál kisebb kisebb, mindössze 1 nanométeres (a milliméter egymilliomod része!!) kristályokat használ, azaz teljesen új gyártási technológiát kellett kifejleszteniük, ami rendkívül költséges folyamat volt. Ráadásul a nanocellás filmréteg sincsen ingyen (sőt…), ami azt jelenti, hogy a NanoCell tévék valamelyest drágábbak, mint hagyományos LED LCD rokonaik.

A NanoCell tévék ma

Az eljárás atyja, az LG, amely ezt a megoldást kifejezetten a kvantumpontos modellek ellenfelének szánta. Vannak más cégek is, amelyek érdeklődnek az eljárás iránt, de jelenleg csak az a dél-koreai cég kínál nanocellás tévéket. Ők viszont nagyon bíznak az eljárásban, hiszen idén is több 4K HDR modellel bővítették a kínálatukat, és hamarosan érkezik a világ első NanoCell 8K televíziója is. Az LG a berlini IFA kiállításon egy igen látványos installáción demonstrálta, hogy a nanocellás technológia miért eredményez tisztább, élesebb képet, mint a rivális kvantumpontos módszer, és ezáltal, hogy miért tették le a voksukat ezen eljárás mellett. Ezen kívül arról is tájékoztattak mindenkit, hogy nagyon elégedettek az eddigi eredményekkel, ami egyben azt is jelenti, hogy jövőre új nanokristályokat használó LG televíziók megjelenésére is számíthatunk.

A NanoCell tévék előnyei a hagyományos LED LCD modellekhez képest

– Nagyobb fényerő, ezáltal látványosabb HDR megjelenítés
– Tisztább színek
– Nagyobb színpontosság
– Jobb betekintési szög
– Kisebb a zavaró becsillanás mértéke
– Mélyebb fekete

A NanoCell tévék hátrányai a hagyományos LED LCD modellekhez képest

– Magasabb ár

További infók itt a nanocellás tévékről