Panasonic DP-UB9000EGK
Panasonic DP-UB9000EGK

Kipróbáltuk a Panasonic szupersztár lejátszóját, az DP-UB9000EGK-t. Nem csak házimozisoknak készült!

Az utóbbi időben a világszerte előretörő streaming szolgáltatóknak köszönhetően a legkomolyabb házimozi rendszereket használó filmrajongók sem feltétlenül veszik meg az összes filmet lemezen. Persze még mindig vannak megszállott gyűjtők, akik számára ez az igazi megoldás, de a 4K HDR filmek azért sajnos nem sorjáznak még mindig tömegével a boltokban, az alatt pedig már megfontolandó alternatíva egy Netflix 4K előfizetés.

Ebbe a nehéz piacba szaladt bele a Panasonic az új lejátszójával, aminek 300 000 ezer feletti árcédulája azért megremegteti a térdeket, ha az ember meglátja egy polcon a többi 30 ezres modell közt. Ezért az árért pedig illik valami extrát is nyújtani, amit az UB9000-es (mi csak így becézzük ezután) meg is tesz.

Külső, szolgáltatások

A lejátszó már első pillantásra megnyerő darab. Masszív, kellően merev készülékházat kapott, aminek az alján egy új fejlesztésű talpszerkezet gondoskodik a lemez forgása okozta vibráció és zaj csökkentéséről. Az előlap és a ház oldala pedig vastag alumíniumból készült, és ez így egy tényleg szokatlanul merev – és mellesleg jó nehéz – házat eredményez, ami nem csak a filmezéshez lesz kiváló, de erről majd később.

Panasonic DP-UB9000EGK
Masszív készülékház a vibrációmentes használatért.

Az előlap puritán formavilága csupán a legszükségesebb kezelőszerveket tartalmazza, de ez ebben a kategóriában teljesen normális. És a masszív, szálhúzott előlappal még jól is mutatnak.

A hátoldalon kimenetek serege található. A házimozi felé 7.1-es kimenettel, optikai, koaxiális és HDMI kimenettel küldhetjük az információkat, amennyiben pedig – és ez az igazán érdekes rész – audió rendszert hajtanánk meg, akkor a dedikált sztereó RCA mellett XLR csatlakozókat is használhatunk, illetve van itt még egy külön HDMI, amit a menürendszerben beállítva használhatunk külön hangkimenetnek is. Ilyenkor a „fő HDMI” kizárólag képet közvetít, így az egyből mehet akár a megjelenítőbe, a másik pedig az erősítőbe.

Panasonic DP-UB9000EGK
Csatlakozók sokasága a kötelező elemek mellett komoly extrákkal.

Emellett találunk még itt egy USB 3.0-ás csatlakozót (az előlapon is van egy) és egy Ethernet csatlakozót a hálózati funkciókhoz, bár a készülék természetesen Wi-Fi-képes, de azért a nagy felbontású anyagokhoz mégiscsak ez az igazi.

Beüzemelés, használat

A készülék kicsomagolása után a csatlakoztatás van hátra, ami sokféle módon lehetséges. Mi a két HDMI-t választottuk, az egyiket direktben az épp nálunk lévő Samsung QLED tévéhez csatlakoztattuk, a másik pedig ment az erősítőbe.

A hálózati csatlakoztatást biztos, ami biztos, kábelesen oldottuk meg, nem wifin.

Ezek után hozzá is fértünk a hálózaton csüngő NAS könyvtáraihoz így azonnal el is kezdhettük a lejátszást. Azaz elkezdhettük volna, de az elején inkább behelyeztük a kedvenc Batman filmünk, a Sötét Lovag 4K HDR lemezét, hogy megnézzük, mit produkál a rendszer, ha nincs kompromisszum.

Megérte. A kép és a hang is olyan tökéletes volt, hogy egyértelműen látszott, mire költi az ember a pénzt, ha ilyen lejátszót vesz. Gyönyörű, élénk színek, tűéles kép és erőteljes (szomszédriasztó) hang jellemezte a rendszert. Egyből látszik, hogy ez a lejátszó nagyon komoly hifi vagy házimozirendszert is lazán kiszolgálhat úgy, hogy sokáig nem ez lesz a leggyengébb láncszem.

Ha pedig már a hifi rendszereknél tartunk:

A Panasonic DP-UB9000EGK nagyon kellemes, zenelejátszóként is működik, akár CD-t, akár online nagy felbontású anyagokat hallgatunk rajta, nagyon szépen muzsikál.

CD-lejátszóként használva kiengedhetjük belőle a hangot több módon is, akár a dedikált HDMI csatlakozót használva, akár a „hagyományos” analóg vagy digitális kimeneteken, mi viszont a dedikált sztereo RCA kimentet használtuk amit a kedvenc referencia erősítőnkhöz, egy Qualiton A20i-hez és rajta keresztül egy pár Jamo Concert 11-eshez csatlakoztattunk. Annyi biztos, hogy megérte a fáradságot! A zenei anyagok gyönyörű hangot, széles teret és természetes hangzást kaptak az UB9000-estől. Mindegy, hogy rockzene (Metallica: Black) vagy épp Jazz (Dave Brubeck: Take Five) volt a stílus, a készülék igazi mindenevő volt.

Ugyanez mondható el az online zenélésről is. Otthoni NAS-unkat pillanatok alatt megtalálta és gond nélkül játszotta le róla a nagy felbontású zenei állományokat. Nem találtunk olyan általánosan ismert formátumot, amit ne ismert volna fel.

Összegzés:

A Panasonic DP-UB9000EGK egy igazán sokoldalú lejátszó és mint ilyen, messze túlmutat a blu-ray lejátszók kategóriáján. Ezt felépítése mellett természetesen az ára is jelzi, hiszen egy belépő lejátszó árának közel tízszeresét, 340 000 forintot kell leszurkolnunk érte, ezért az árért pedig már tényleg nyújtani kell valamit. A Panasonic masinája ezt meg is teszi, tényleg szinte hibátlan szolgáltatásrendszerének két gyenge gyenge pontja a picit átgondolatlan menürendszer és az SACD támogatás hiánya.