A sok robotkutya focizik, szaltózik, és fellöki egymást az avarban. Bámulatos, hogy miket tudnak ezek a fiatal szovjet mérnökök. 

Az MIT számtalan ragyogó koponyát mondhat magáénak, akik többek között megalkották a Mini Cheetah nevű robotkutyákat, melyeket korábban már láthattunk szaltózni. Most pedig kiengedték őket a szabadba, hogy örüljenek egy kicsit az ősznek. A videón látható robotkutya mindegyike nagyjából kilenc kilogramm, és fejenként 12 villanymotor mozgatja őket. Mindez arra elég, hogy 2,5 métert tegyenek meg másodpercenként, ami 9 km/h. Tehát nem villámgyors szerkezetek, de nem is ebben rejlik a különlegességük, hanem abban, ahogy szórakoznak velük a fejlesztők. Az igazgató szerint egyébként pont ez az a méret, ahol még nem áll fent annak a veszélye, hogy egy-egy ütközés vagy szerencsétlen esés megrongálná a szerkezeteket.

A robotkutya irányítása egy hasonló vezérlővel történik, mint amivel a repülőmodelleket reptetik, a moduláris tervezés pedig azért jó, mert bármikor cserélhetőek az alkatrészek, vagy bővíthető a gépjószág. Létjogosultságuk pedig leginkább ott van, ahol az emberi munka túl veszélyes vagy drága lenne, de a jövőben az sem kizárt, hogy futárként vagy biztonsági őrként alkalmazzák őket. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a robotkutya bár jól néz ki, és ügyesnek mutatkozik, jelenleg nem túl okos. Habár tudja üldözni a labdát, és kikerüli az akadályokat, olyasfajta döntéseket, hogy merre induljon, vagy hogyan reagáljon bizonyos helyzetekre, még nem tud hozni.

Címkép: MIT