Withings Steel HR doboza

Első pillantásra szép, rövid használat után pedig meglepően okosnak is bizonyul – a Withings (majd Nokia, majd megint az eredeti márkanév) Steel HR pulzust mér, lépéseket számol, illetve az alvási ciklusokról és az elégetett kalóriákról is tájékozódhatunk általa – ráadásul mindezt kellő testreszabhatósággal. Az óra ugyanis két méretben, kétféle alapszínt kombinálva lényegében uniszex, a könnyedén cserélhető karpántok sokasága között pedig biztos, hogy bárki talál magának megfelelőt.

A Withings Steel HR nem új készülék, de a mai napig érdemes vetni rá egy pillantást, ha valaki a hagyományos analóg órája helyett keres olyan megoldást, ami rendelkezik néhány okos funkcióval, de nem akar kifejezetten okosórát. A számlapon két fő mutató van a klasszikus óra/perc témára, emellett két kis kör látható: az alsón egy mutató közelít a 100%-hoz, ahogy haladunk a megjelölt napi lépésszám-cél felé, a felső pedig egy digitális kijelző, amibe az óra oldalán található egyetlen gombbal tudunk életet lehelni.

Apró kijelző az okosfunkcióknak

Az első gombnyomás aktiválja a kijelzőt, ami ilyenkor digitálisan is tudtunkra hozza a pontos időt, ezután a gomb rövid megnyomásával válthatunk a különféle funkciók között: láthatjuk a megtett lépéseket, az elégetett kalóriákat és a pulzust is – de az, hogy itt pontosan mit lássunk, testre szabható a Withings Health Mate alkalmazásán keresztül.

Ha hosszan nyomjuk meg a gombot, akkor érjük el az edzőmódot, amin belül ismét a rövid nyomkodással választhatunk a különféle mozgástípusok közül. Sajnos itt elég korlátozott a lista, amit ugyan az alkalmazáson keresztül megváltoztathatunk, de azoknak, akik többféle sportot űznek rendszeresen, kicsit idegőrlő lesz minden egyes alkalom előtt ezzel molyolni. Ha már edzőmódban vagyunk, akkor pedig ismét a rövid nyomkodás a megfejtés, ha kíváncsiak lennénk az aktuális pulzusunkra, a megtett távolságra és az elégetett kalóriákra.

Nekem kicsit nagy volt a 40 mm-es, de a 36-os simán az én méretem lehet!

Ébresztő!

Szintén ezen a kijelzőn jelenhetnek meg a különféle alkalmazások értesítései, illetve hívás esetén a hívó fél/telefonszám, ha szeretnénk. Ha nem akarunk mindenről azonnal tudni az óránkon keresztül, akkor egyszerűen kikapcsolhatók az értesítések, és a Steel HR megmarad egy mutatós aktivitásmérő órának.

Azon belül viszont olyannak, ami igyekszik a megfelelő időpontban kelteni a viselőjét. Mivel az alvásunkat is figyeli (és pontozza is, az alapján, hogy mennyire volt nyugodt az éjszaka), beállíthatunk egy ablakot, amiben szeretnénk felkelni, az óra pedig akkor kezdi el az ébresztést, amikor az alvási ciklusban épp a legmegfelelőbbnek ítéli ezt. Ezzel a funkcióval nekem voltak problémáim, ugyanis eleve nehezen kelek, és olyankor, amikor kényelmetlenül korán kellett kelnem, bizony szükség volt biztonsági megoldásként a telefon által keltett hangzavarra is, mert békésen aludtam tovább a csuklómon rezgő órával…

Komoly fegyvertény a 25 napos üzemidő

Bármilyen olyan esetben, amikor folyamatosan szeretnék infóhoz jutni valamiről, eléggé meg tud akasztani az, ha naponta le kell venni tölteni az adott kütyüt – erre azonban ezzel a készülékkel nincs szükség, ugyanis akár 25 napot is kibír egyetlen töltéssel. Ezt ugyan részben a színes, folyamatosan felvillanó kijelző hiánya okozza, azonban ez nem feltétlenül hiány, ha nem akarunk mindent a csuklónkat nézegetve/birizgálva követni/megoldani. Annak azonban, aki a zenéi lejátszását is az órájáról szeretné vezérelni, nem a Withings Steel HR a megfelelő választás.

De szerencsére nem is ez a célja – a 60-70.000 forint közötti árával abszolút nem lenne brutálisan drága a sima analóg órák között sem (oké, azért olcsónak sem mondanánk, nyilván), az okos funkciókkal kiegészülve pedig tökéletes megfejtés akkor, ha a feladvány úgy szólt, hogy „órának kinéző cuccot akarok a csuklómra, ami segít az aktivitásmérésben és így talán pár tekintetben hozzásegít ahhoz is, hogy egészségesebb szokásokat alakítsak ki” – vagy valami hasonló.

Kinek ajánljuk:

  • Nem akar kifejezetten okosórát
  • Azért jól jönne néhány aktivitásmérő funkció
  • Fontos az egyszerű megjelenés és a valamelyes testreszabhatóság
  • Nem akar naponta vacakolni a töltéssel

Kinek nem ajánljuk: 

  • Szeretne mindent a csuklójáról vezérelni
  • Akár naponta váltogatná az órája megjelenését
  • Nem szempont, hogy sokáig bírja egy töltéssel

További információ a termékről a gyártó oldalán található.

Teszt áttekintő
Tudásszint
Külső
Akkuidő
Ár/érték arány
withings-steel-hr-az-egyszeruseg-jegyebenAz aktivitásmérők és az analóg órák érdekes és hasznos hibridje, aminek a képességeihez jelentősen hozzájárul a hozzá tartozó alkalmazás. Ha a tipikus okosórákra jellemző funkcionalitást keressük, akkor csalódni fogunk, de ha valóban annyi a cél, hogy néhány funkciót egy esztétikus karórában tudhassunk, akkor nyerő választás.