Lájfhekk fejlesztőknek: meditációval turbózható fel a munka hatékonysága

Itthon is egyre inkább elismert, hogy a meditáció és az úgynevezett mindfulness (tudatos jelenlét) által hatékonyabbá tehető a munka – főleg a kreatív szakmákban, nem beszélve a kedélyállapotra kifejtett pozitív hatásról. Az informatikai fejlesztés területén szintén sokat segíthetnek a meditációs technikák a hatékonyság és termelékenység javításában – mondta el Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group IT cégcsoport társalapítója, amerikai leányvállalatának ügyvezetője.

Bár sokan a keleti, ázsiai vallásokhoz kapcsolódó spirituális tevékenységnek gondolják, a meditáció és a különféle elmélyülést segítő technikák a nyugati világban és főleg az Egyesült Államokban is hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság. A trend Magyarországon is egyre terjed; már nemcsak az ezotéria és mentálhigiéné iránt érdeklődő laikusoktól, hanem sokkal szélesebb körben is felfigyeltek rá. A fókuszálást, koncentrációt és tudatosságot javító, illetve a stressz hatásait csökkentő meditáció iránt ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a céges világból is, hiszen ez a fajta tevékenység számos olyan pozitív hatással bírhat, ami a munkavállalókon keresztül a vállalatok üzleti teljesítményét is kedvező irányban befolyásolja.


Az áhított Flow-élmény

A meditáció mellett egy másik nagyon divatos fogalom manapság a Flow-élmény, melyet a pozitív pszichológia egyik legnagyobb nemzetközi szaktekintélye, a magyar-amerikai pszichológus Csíkszentmihályi Mihály alkotott meg. Az elismert professzor a boldogság forrását kutatva fogalmazta meg azt, hogy az alkotás, az elmélyült cselekvés és mindezeken keresztül a szakmai és magánéletbeli kiteljesedés hatalmas hatással van arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Csíkszentmihályi arra is rámutatott, hogy a Flow-élmény a vállalatok számára is hatalmas érték, hiszen ha a munkavállalóik ezt gyakran átélik a munkájuk során, az jelentős hatékonyság és termelékenység javulást eredményez.

A meditáció és a Flow-élmény között van kapcsolat, hiszen aki meditációval trenírozza elméjét, könnyebben fókuszál, és mélyül el egy-egy tevékenységben, így a Flow-élményre is fogékonyabb. A fejlesztői munka, a kódolás pedig egyértelműen olyan, jelentős igénybevétellel járó szellemi munka, ami elmélyült figyelmet, fókuszálást és koncentrációt igényel.

Párhuzamosságok a meditáció és a fejlesztői munkafolyamatok között

A meditáció nem csak a hatékonyabb munkavégzésben segíthet, de a kódolás munkafolyamata és a meditáció között számos párhuzamot is lehet felfedezni. Az elmélyülés, a külső zavaró tényezők kizárása, ahogy fentebb is kifejtettük, mindkét tevékenységre jellemző. Közös vonás az egyszerűségre törekvés is, hiszen a korszerű, agilis fejlesztői munkamódszerek sajátja, hogy a lehető legapróbb részfeladatokra bontják a nagy fejlesztési projekteket, és a fejlesztői csapat ezeket a részelemeket dolgozza ki aprólékosan, majd ezekből építi fel a nagy egészet ezt szakzsargonnal mikroszervíz architektúrának is nevezik.

 „Ez hasonlóan működik a meditáció terén is, hiszen például a Stylers Group által az amerikai piacra fejlesztett online meditációs alkalmazás keretében a felhasználók 21 napos programokat teljesítenek, amelyek az életük egy-egy dedikált részterületére koncentrálnak, például a párkapcsolatra, munkahelyre vagy egészségre, és ezeket a témaköröket járják körbe napi meditációs gyakorlatokkal minden részletre kiterjedően. A 21 napot követően pedig jöhet a következő etap, ami a következő életterületre fókuszál” – fűzte hozzá Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group társalapítója, és a cégcsoport amerikai leányvállalatának ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?