Bemutatjuk a Samsung Smart Hub okostévé rendszert! Kitérünk arra, hogy mi a koncepció, milyen használni, milyen előnyei és hátrányai vannak!

Mi az az okostévé?

Tíz évvel ezelőtt egyszerű volt a helyzet: azt a televíziót hívták okostévének, amely képes volt internetes tartalmak futtatására. Ma már viszont más a helyzet, hiszen megjelentek az olyan okostévé rendszerek vagy más néven smart platformok, amelyek gyakorlatilag úgy funkcionálnak, mint egy számítógép vagy telefon operációs rendszere.
Tehát hatással vannak az összes menüpontra, kezdve a kép- és hang beállításától kezdve egészen a csatornák vagy a hálózat konfigurálásáig, de ezektől függ a futtatható internetes tartalmak köre, a böngésző, ezek teszik lehetővé, hogy bedugjunk egy pendrive-ot és nézzük az azon található filmet, és ezen platformok biztosítják már azt is, hogy mondjuk a porszívót vezéreljük a tv távirányítójával. Azaz iszonyú komplex és sokoldalú szoftverekről van szó, amelyek nagy súllyal esnek latba egy tévé megítélése során. Szóval 2019-ben az “okostévé” név olyan modellt takar, amelyen egy ilyen smart platform fut.

Az, hogy “jó”-e egy okostévé rendszer, sok mindentől függ, a legfontosabb szempontok a következők:

  • Sebesség és stabilitás
  • Magyar nyelv támogatása
  • Átlátható grafikus kezelőfelület
  • Személyre szabhatóság
  • Futtatható internetes tartalmak, Böngésző
  • Médialejátszó
  • Személyi asszisztens támogatás, okos otthon funkciók
  • Távirányító, vezérlőeszközök

Samsung Smart Hub

Jó néhány nagy riválisától eltérően a Samsung úgy határozott, hogy teljesen a saját elképzeléseihez igazodva megalkot egy saját okostévé rendszert. Így született meg a Tizen operációs rendszer alapú Samsung Smart Hub smart platform, amelynek első verziója 2015-ben bukkant fel. A konszern természetesen folyamatosan kalapálja a szoftvert, folyamatosan friss funkciók kerülnek bele, igazodva az iparági folyamatokhoz és trendekhez.

Stabilitás és sebesség

A Samsung Smart Hub régebbi változatainál bizony akadt gond a stabilitással, de a mérnökök rengeteget dolgoztak azon, hogy kiküszöböljék e problémákat. Ennek köszönhetően pedig a rendszer már jó ideje betonbiztos, azaz megkímél a fagyásoktól és újraindulásoktól. Emellett a sebessége is rendben van, hiszen a program a kiadott parancsokra villámgyorsan reagál, akadozástól, szaggatástól, mikrofagyásoktól nem kell tartani.

Tud magyarul?

A Samsung Smart Hub okostévé rendszer magyar nyelven is képes kommunikálni. A nyelvi beállítások természetesen módosíthatóak, tehát ha olyasvalaki használná, aki nem tud magyarul, átállítható bármilyen más kívánt nyelvre.

Grafikus kezelőfelület

Más piaci szereplőktől eltérően a Samsung célja az volt, hogy a grafikus kezelőfelület minél kisebb részt takarjon ki az épp látható képből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a képernyő alján van egy információs sáv, ahol az egyes funkciók, menüpontok, paraméterek kapnak helyet egymás mellé zsúfolva. Szellősnek nem neveznénk emiatt a rendszert, viszont mivel a struktúra logikus, és a menürendszer felépítése kellően sekély, ezért minden hamar elérhető, minden ott van, ahol lennie kell. Ennek köszönhetően a használata még annak sem okozhat különösebb problémát, aki egyébként idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában.

Személyre szabhatóság

A felhasználónak van lehetősége arra, hogy meghatározza milyen szolgáltatások vagy alkalmazások jelenjenek meg a nyitóképernyőn, ami akkor jelenik meg, ha megnyomja a Home gombot. Ez egy nagyon hasznos extra, hiszen ennek révén ezek rendkívül gyorsan elérhetőek, megnyithatóak. A személyre szabhatóság a Samsung Smart Hub egyik nagy erénye, főleg, hogy az egész folyamat igen egyszerűen megy, nem szükséges hozzá semmilyen extra tudás, nem kell a menürendszer mélyén kurkászni, és a tv még tanácsokkal is segít, hogy mikor mit kell csinálnunk.

Internetes alkalmazások: appok és böngésző

A mobil eszközöknél már megismert módon az applikációk egy külön alkalmazásboltból tölthetőek le. A kínálat körülbelül 180-200 szoftverből áll, szóval a telefonos bőségtől azért messze vagyunk. Viszont az is tény, hogy a tévéknél ez is bőven elég a tapasztalataink szerint.

A hangsúly a tartalomszolgáltató, videó-, film- és sorozatnézős, zenehallgatásra vagy képmegosztásra szolgáló applikációkon van. Ennek megfelelően a Samsung Smart Hub okostévé rendszer lehetővé teszi a Netflix, YouTube, Spotify, Amazon Prime vagy az HBO Go elérését, hogy csak néhány népszerű, mindenki által ismert példát említsünk. A rendszer az appokat gyorsan betölti és a futtatás során sem kell tartani anomáliáktól. A beépített böngésző révén az internetes oldalak meglátogatására is van lehetőség a már jól bevált módon. A tapasztalataink szerint a sebessége is megfelelő, így nagyjából olyan az élmény, mintha egy számítógépen vagy telefonon netezgetnénk.

Médialejátszó

A Samsung Smart Hub okostévé rendszer egyik fontos komponense az alapfelszerelés részeként érkező, gyárilag telepített médialejátszó szoftver, amelyre az USB-porton keresztül, vagy a helyi hálózatról juttathatóak el a fájlok. Tehát elég csak bedugni egy külső merevlemezt vagy pendrive-ot a készülék hátuljába, és máris nézhetőek az azon található filmek, videók és képek, illetve a zeneszámok meghallgatása is biztosított.
Az ilyen típusú programoknál kiemelkedő fontossággal bír a formátumtámogatás.

E téren az alkalmazás megfelelő teljesítményt nyújt, hiszen a legfontosabb, legnépszerűbb szabványok (MKV, QuickTime, TS, M2TS, WMV, MP3, WMA, FLAC, JPG) kezelése megoldott. A tapasztalataink szerint a program még a 4K HDR videókkal is gond nélkül megbirkózik, és természetesen a külső feliratok is a képernyőre varázsolhatóak. Azt is fontos kiemelni, hogy a diavetítés funkció sem hiányzik, azaz a Samsung okostévékből egyszerűen digitális képkeret varázsolható, amelynek segítségével nagyon jó képminőségben nézhetjük, mutathatjuk meg bármikor a fotóinkat.

Bluetooth

A Samsung Smart Hub rendszer támogatja a Bluetooth technológia használatát. Ennek révén pedig az okostévékhez vezeték nélküli úton csatlakoztatható bármilyen kompatibilis külső audio rendszer, például hangszóró, fejhallgató vagy épp soundbar.

AirPlay 2

A Samsung okostévé rendszere egy frissítést követően támogatja az AirPlay 2 vezeték nélküli technológia használatát. Ennek köszönhetően a kompatibilis Apple márkájú eszközökről egyszerűen lehet vezeték nélküli úton tartalmakat megosztani a televízió képernyőjén, legyen szó zenéről, képekről, filmekről vagy komplett lejátszási listákról.

Miracast

A Miracast eljárás támogatása is megoldott, aminek révén a kompatibilis mobil készülékek, telefonok, tabletek képernyője valós időben megjeleníthető, vagy más szóval tükrözhető a televíziók hatalmas képernyőjén. Ez egy nagyon hasznos funkció lehet, hiszen így nagy társaságban is együtt nézhetünk például videókat, amelyeket a mobilon indítottunk el.

Steam Link

A modern Samsung Smart Hub rendszert futtató tévékben már megtalálható a Steam Link nevű szolgáltatás is, ami a játékosoknak lehet nagyon hasznos. Ennek segítségével a felhasználó a számítógépén futó játékot vezeték nélküli úton lőheti ki a tévére, és azt a televízióhoz csatlakoztatott vezérlő eszközökkel irányíthatja! Ez borzasztóan kényelmes, és iszonyú látványos funkció!

Személyi asszisztens támogatás, okos otthon funkciók

Ez új irány az okostévé rendszereknél, és a Samsung az egyik első olyan gyártó volt, amely ebbe az irányba mozdult. A vállalat Samsung Smart Hub okostévé rendszere megkapta a saját fejlesztésű, exkluzív Bixby személyi asszisztens technológiát, amelynek köszönhetően minden korábbinál kifinomultabb hangalapú keresésre és vezérlésre nyílik lehetőség. Ez az eljárás már komplett mondatokat is megért, és igen részletesen, pontosan lehet megadni a különféle keresési paramétereket. Ez a szolgáltatás nagyon hasznos lehet a mindennapi, tévézéssel szorosan össze nem függő tevékenységek során, legyen szó szórakozásról, vásárlásról, sportolásról, zenehallgatásról, hiszen az ezekkel kapcsolatos információk is egyszerűen és gyorsan megjeleníthetőek a képernyőn.

Emellett a smart platform révén az Amazon Alexa támogatást is élvező Samsung televíziók integrálhatóak egy nagyobb okosotthon rendszerbe. Sőt, akár központi szerepet is játszhatnak, hiszen amellett, hogy a tv képernyőjén ellenőrizhető a többi komponens állapota, a beállításaik is módosíthatóak, valamint automatizált folyamatok is létrehozhatóak. Tehát például egy Samsung tévén keresztül adhatunk ki egy olyan parancsot, hogy ha a mozgásérzékelőt aktiválja valami, akkor kapcsoljon be az okoségő és okoskamera, és a felhasználó kapjon értesítést a telefonjára.

Vezérlőeszközök

A tévék távirányítója kiváltható egy ingyenesen letölthető alkalmazással, aminek révén mobil eszközzel is kiváltható a távvezérlő. Emellett a készülékek képesek együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, tehát például klaviatúrával, egérrel vagy kontrollerrel is.

Jó a Samsung Smart Hub?

Amennyiben mindent mérlegre teszünk, és a vetélytársakra is vetünk több pillantást, akkor ki lehet jelenteni, hogy a Samsung Smart Hub jelenleg az egyik legjobb a piacon. Az tény, hogy az első verzió még nem volt az igazi, de az elmúlt fél évtizedben rengeteget módosítottak a platformon, aminek köszönhetően sokkal stabilabb és gyorsabb lett, és több hasznos új funkció is felbukkant. Ráadásul még arra is mód nyílik, hogy a bizonyos korlátok között mindenki a saját ízléséhez igazítsa a rendszert, ami minden korábbinál komfortosabbá teszi a használatát.