Emberek, leteszteltük az egyetlen 8K tévét!! – Samsung Q900R

A világ legnagyobb felbontású tévéje a Samsung Q900R! Megnéztük a QLED technológiára épülő 8K modell képminőségét, meghallgattuk a hangját, kiveséztük a kezelését, és elmondjuk, hogy érdemes-e megvenni!


8K, 8K, 8K!

A minimum 7680 x 4320 pixel, azaz képpont felbontású mozgó- és állóképek megjelenítésére képes eszközöket nevezik 8K-nak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 8K nem két-, hanem négyszerese annak, amit a 4K (3840 x 2160 pixel), és tizenhatszorosa annak, amit a Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontású megjelenítők produkálnak. Nevezik még Super High Visionnek, és Super Hi-Visionnek is, de ez utóbbi kettő sokkal ritkább, mint a „8K” terminus.

A Samsung és a Sharp idén dobta piacra első 8K televízióit, de közülük csak az előbbi kapható Magyarországon. A tervek szerint jövőre még több gyártó színre lép majd ilyen típusú termékével, és a piackutató cégek is a 8K modellek előretörésével számolnak.

A QLED technológia

A QLED, vagy kvantumpontos LED LCD, egy, a Samsung által favorizált képalkotási eljárás, melynek lényege, hogy egy, rendkívül kicsi, különleges anyagból készült kristálygömbökkel megszórt extra filmréteggel egészítik ki a LED háttérvilágítást. Ezek szó szerint nanoméretű (a centiméter egymilliomod része) kristályok, az úgynevezett kvantumpontok, pedig egyrészt felerősítik a fényt, másrészt megszűrik azt, így széles spektrumú fehér fény jön létre. Ez pedig a korábbinál tisztább, valósághűbb tónusok megjelenítését teszi lehetővé nagyobb fényerő és kisebb fogyasztás mellett. Tehát ez a speciális, de azért nem egyedülálló technológia került a Samsung Q900R 8K televízióba.

Dizájn

Kialakítás: Lapos, sík
Stílus: Letisztult, minimalista, mindenféle felesleges díszítéstől mentes, a formatervezés is arra utal, hogy a kép a fontos, nem a külső. De ez látszik, hogy tudatos döntés, az Q900R rendelkezik saját karakterrel és innovációt sugároz. Nem hivalkodó, gyakorlatilag bármilyen típusú belső térbe harmonikusan beilleszthető.
Egy kábeles megoldás: Az összes csatlakozó, tuner és az elektronika egy része egy külső, akár el is dugható dobozba került, amely egyetlen, rendkívül vékony, alig látható kábellel csatlakozik a készülékhez.
Falra szerelhető: Igen, ráadásul hézagmentesen egy speciális fali konzol segítségével, ami elég látványos.
Státusszimbólum faktor: Maximális! Ez az a tv, amit simán lehet mutogatni bárkinek.

 

Képminőség

Paneltechnológia: 10 bites QLED VA LCD, Full Array Direct LED háttérvilágítással, 120 Hz képfrissítési rátával
Felbontás: 8K (Super Hi-Vision), azaz 7680 x 4320 képpont. Négyszer nagyobb részletességet kínál, mint a 4K HD. Egyelőre még nincs sok natív 8K tartalom, de folyamatosan forognak az ilyen filmek, videók, és már elindult az első 8K tévéadás is (igaz Japánban).
Felskálázás: 8K AI technológia, ami képes az alacsonyabb részletességű, tehát például 4K vagy Full HD tartalmakat szoftveresen feljavítani, és valódi 8K-t megközelítő élményt produkálni. A végeredmény ezzel sosem lesz olyan, mint egy „igazi” 8K film esetén, de megközelíti azt, ezáltal ki lehet használni a nagyobb felbontású képernyő által kínált lehetőségeket.

Kontrasztarány: A valós kontrasztarány 5000:1 Ez az érték az ilyen típusú LED LCD tévék között extrém módon kimagaslónak számít. A kontrasztossággal nincs probléma, de ha valakinek ez is kevés lenne, bekapcsolhatja a dinamikus kontrasztjavítás képjavító funkciót.
Színpontosság: Kimagasló! A műszeres mérések szerint az emberi látás hibahatárán belül maradnak az egyes megjelenített tónusok a referencia értékekhez képest. Magyarán a piros, lila, sárga, zöld, azúr, stb. színt ugyanolyannak látjuk, ahogyan azt rögzítették. A problémásabb tartalmaknál (bőrszín, fű, víz) sem fordulnak elő anomáliák.
Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű, alacsony bitrátájú forrásanyagok (jellemzően ilyenek a kábeltévé szolgáltat médiaboxából érkező tv adások egy része, vagy a letöltött videofájlok) megfigyelhető enyhe akadozás néha. Ezen viszont egészen jól lehet segíteni Autio Motion Plus nevű technológia aktiválásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.

Zajosodás: Tapasztalható, szintén a rossz minőségű, alacsony bitrátájú anyagok (médiaboxon keresztül érkező SD tv műsorok, YouTube videók, letöltött fájlok stb.) esetén. A zajcsökkentés funkció egészen hatékonyan képes csökkenteni a mértékét.
Felhősödés: A Samsung Q900R televízióban alkalmazott Full Array Direct LED háttérvilágítás (az egyedileg vezérelhető csoportokba osztott LED-ek rács alakban helyezkednek el a panel mögött) előnye, hogy fény eloszlása egyenletesebb (hátránya pedig, hogy vastagabb lesz a tévé, de ez senkit se érdekel), mint a legtöbb Edge LED (a LED-eket a keretbe építették) tévénél. Ez jó! Felhősödés, foltosodás nem tapasztalható.
Betekintési szög: Minden korábbinál jobb! Csak teljesen kiszorított pozícióból, 170-175 fok környékéről nézve a kijelzőt, kezdenek fakulni a sötét árnyalatok, és csökken a szaturáció.
HDR: Támogatja a nagy dinamikatartományú (HDR) videók, filmek megjelenítését (HDR10, HDR10+, Hybrid Log Gamma szabványok).
Maximális fényerő: 4000 nit, világcsúcs! Jelenleg a tévék között ez a valaha volt legmagasabb érték. Azért fontos a magas fényerő, hogy mert így a HDR tartalmaknál is tökéletesen pontosan jelennek meg a színek.
Input lag: 17 ms, kimagaslóan jó érték, ami a játékosok számára bír jelentőséggel.
Tükröződés: Elenyésző mértékű, észrevehetetlen, nem okoz problémát.

Beégésveszély: Nincs

Hang

Hangrendszer: 4.2 csatornás, beépített mélynyomós, 60 wattos hangrendszer. A legtöbb tévénél jobban szól, de a külső hangeszközökkel (házimozi rendszer, hangprojektor stb.) nem veheti fel a versenyt. A dinamika is a pontosság terén is elmarad azoktól, a sztereó hangtér másfél méterről távolabb már nem igazán érzékelhető.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: ~150. A legfontosabb, legnépszerűbb alkalmazások (YouTube, Netflix, HBO Go, Spotify, Deezer stb.) megvannak.
Böngésző: Van.
Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. A helyi hálózat (például számítógép, szerver, HTPC) többi elemét képes elérni, így az azokon található médiaállományok lejátszása is megoldott.
Távirányító: Kevés gombos, ultradizájnos darab. Mobillal kiváltható. A tv az USB-n keresztül csatlakoztatott egér, billentyűzet és klaviatúra használatát támogatja.

Extrák

Háttér mód: A tv kijelzőjén a mögötte lévő háttér textúrája jelenik meg (például a tapéta), aminek hála a modell belesimul a környezetébe.
Galéria mód: Egy adatbázisban megtalálható művészeti alkotások, rajzok, festmények, illusztrációk jeleníthetőek meg a képernyőn.
Képernyőtükrözés: Kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn.
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang. Nagyon hasznos.
Beépített használati utasítás: Van. Szintén igen jó lehet!

Ár:

65″ (Samsung QE65Q900R): 1 589 000 forint
75″ (Samsung QE75Q900R): 2 199 000 forint
85″ (Samsung QE85Q900R): 4 699 000 forint

Nincs összehasonlítási alap, hiszen jelenleg nem kapható Magyarországon más 8K televízió. Ha azt nézzük, hogy ez egy innovatív világújdonság, akkor nem igazán mondhatnánk, hogy magas az ára. Akadnak ilyen méretű, de csak 4K felbontású OLED tévék is, amelyek többe kerülnek!

Kinek ajánljuk – Samsung Q900R

– A világ egyik leginnovatívabb tévéjére vágyik.
– Szeret a tömegek előtt járni.
– Fontos a kimagaslóan jó képminőség.
– Letisztult, sallangmentes dizájnú készüléket szeretne.
– Játékra keres tévét.
– Grafikai munkákhoz használná, akár monitorként is a televíziót.
– Fél a beégéstől.
– Fontos, hogy ne kanyarogjanak elő zavaró kábelek a hátuljából.

Kinek nem ajánljuk – Samsung Q900R

– Olcsó tévét akar.
– Hajlított televízióra vágyik.
– Ultravékony tévét akar valamiért.
– 0 nit fényerejű feketére és végtelen kontrasztra vágyik.

Még több információ a Samsung Q900R 8K tévéről a termék hivatalos weboldalán

  • Képminőség
    (4.5)
  • Hangminőség
    (4)
  • Kezelés
    (4)
  • Dizájn
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4)
  • Hűha faktor
    (5)
4.3

Összegzés

A Samsung Q900R 8K QLED tv a komplett szórakoztatóelektronikai iparág egyik csúcsa. A kép minősége egyedülálló a felbontás miatt, a kezelése és hangrendszere is rendben van, a dizájn pedig jól sikerült.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?