Ki lehet váltani a hagyományos fűtőrendszereket klímaberendezéssel? Mennyire hatékonyak ezek a megoldások? Sokkal többe kerül? Ki lehet vele fűteni az egész lakást? Ennek jártunk utána a Samsung klíma üzletágának vezetőjével, Zsidó Norberttel!

Klímát fűtésre?

Sokak fejében az él, hogy a klímaberendezés csak akkor hasznos, ha jön a kánikula és gyorsan le kell hűteni a szobát, lakást vagy irodát. Ezzel szemben az igazság az, hogy ma már a megvásárolható ipari- és otthoni felhasználóknak szánt légkondicionáló rendszerek nagy többsége alkalmas a helyiség felmelegítésére, azaz fűtésre is. Sőt, ma már vannak olyan légkondik is, amelyeknél erre kiemelt figyelmet fordítanak. A Samsung Flash Injection technológiája például alacsony környezeti hőmérséklet mellett is azonnal nagy teljesítmény leadására képes. Azaz magyarán nem kell várni semmit a bekapcsolást követően azonnal képesek az ilyen berendezések meleggel elárasztani a szobát.

Megéri?

A legtöbb ember mind a mai napig bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy ez a fűtési forma gazdaságos-e, sőt, rengetegen meg vannak győződve arról, hogy lényegesen drágább, mintha a hagyományos gázfűtést vagy központi fűtést vennék igénybe. Ez viszont egyszerűen nem igaz: A hagyományos olajradiátoroknál pedig egy átlagos légkondicionáló is négyszer-ötször hatékonyabb.

És még a legrosszabb hatékonyságú mai klímaberendezések is nagyjából ugyanakkora költségráfordítással érik el ugyanazt az eredményt, mint a hagyományos gázfűtés. A jobb modellekkel pedig még pénzt is lehet spórolni! A Samsung például pont e célból szerelte fel inverteres klímaberendezéseit a világon elsőként 8 pólusú motorokkal, amelyek energiatakarékosak, és amelyek ráadásul a megszokottnál gyorsabban hűtik le vagy fűtik fel a helyiséget.

Jegesedés

Az is gyakran elhangzik, hogy a kültéri egység télen, a hidegben jegesedik, és ez károsíthatja a klímaberendezést. Az tény, hogy a légkondival történő fűtés esetén azt tapasztalja valaki, hogy jég borítja a kültéri egységet, azonban ez egy teljesen természetes jelenség és része a normális működésnek. Sok berendezés rendelkezik leolvasztó funkcióval, amely során automatikusan jégmentesíti magát, ilyenkor csak a víz elvezetésére érdemes figyelni, hogy az ne okozhasson problémát.

Mindenhova jut a melegből

Joggal vetődhet fel a kérdés mindenkiben, hogy a radiátor felülete nagyobb, sőt azokból több is lehet a szobában, ezáltal sokkal egyenletesebben képesek beteríteni a szobát meleggel, így a sarkok sem maradnak hidegek, és nem alakulnak ki “forró pontok” sem. Azonban ezt már a klímaberendezéseknél is igyekeznek megoldani a gyártók infravörös érzékelőkkel és állítható lamellákkal. Ezek révén pedig egyenletesen oszlik el a hő az egész helyiségben, egységesen kellemes, meleg vagy éppen hűvös marad a légkör, sosincs bántóan meleg vagy hideg.

Okos klíma

Az elmúlt években megjelentek az okosotthon vagy okosiroda rendszerekbe integrálható légkondicionáló eszközök is. Amennyiben a felhasználó rendelkezik már ilyen rendszerrel, vagy a jövőben tervezi kiépíteni, akkor jól teszi, ha egy olyan klíma mellett teszi le a voksát, amely kompatibilis az adott megoldással. Egy okos klímaberendezés összekapcsolható más eszközökkel, például hőmérőkkel vagy levegőminőség vizsgáló szenzorokkal, így bizonyos feladatkörei automatizálhatóak.

Tehát megadható egyszerűen, hogy ha bizonyos érték alá csökken a hőmérséklet benn, akkor helyezze magát szolgálatba, és fűtse fel szépen a szobát. Emellett nagyon hasznos lehet a távolról vezérlés lehetősége, azaz, hogy akár a munkahelyünkről a telefonunk segítségével elindíthatjuk az eszközt, és mire hazaérünk, már pont olyan hőmérséklet vár minket, amilyet szeretnénk, ráadásul friss és tiszta levegő.

Tisztaság és egészség

Teljesen mindegy, hogy hűtésről vagy fűtésről van szó, az egészséggel, higiéniával kapcsolatos kérdések megkerülhetetlenek a klíma eszközök kapcsán. Az ugyanis tény, hogy ezekben a szerkezetekben ideálisak a feltételek bizonyos baktérium- vagy gombafajták elterjedésének. Emiatt bizonyos időközönként teljesen ki kell tisztítani a termékeket, illetve érdemes olyan masinákat választani, amelyek rendelkeznek beépített védelemmel. A Samsung Easy Filter Plus szűrője például egyrészt frissen tartja a levegőt, de még ennél is fontosabb, hogy egyedi antibakteriális és vírusölő bevonatával pedig kiszűri a szennyező részecskéket és az allergéneket.

Megkerülhetetlen a szakember

Végül de nem utolsósorban azt is muszáj kiemelni, hogy rendkívül fontos a szakemberek bevonása a vásárlási döntés meghozatalába. Egy képzett, hozzáértő, légkondicionálók értékesítésével foglalkozó szakértő rengeteget segíthet abban, hogy az igényeinkhez és a pénztárcánk vastagságához leginkább passzoló készüléket vegyük meg. Emellett a megvásárolt készülékek éves karbantartásáról se feledkezzünk meg, hiszen így még tovább használhatjuk majd őket.