Ilyen lett az LG legolcsóbb OLED tévéje, az LG B9!

Milyen lett az LG B9, a vállalat legolcsóbb OLED tévéje? Jó a képminőség? Hogy szól? Mennyire működik az okostévé? Megéri megvenni? Kipróbáltuk!

LG B9

Az LG mint az OLED technológia első számú támogatója, és a szektor legerősebb szereplője 2019-ben is mindenki másnál több OLED tévével lépett színre. A csúcsot jelentő 8K modell mellett ott figyel a W9 tapétatévé, a középkategóriát képviselő C9 és E9, és persze a belépő szintűnek számító, azaz legolcsóbb B9 is, amely végre hazánkba is megérkezett. Na, ezt próbáltuk ki!


Külső

Dizájn: A többi LG OLED tévétől eltérően egy fokkal hétköznapibb, visszafogottabb, átlagosabb külsővel bír. A kávák a kijelzővel egy síkban vannak, ami állatul néz ki, a készülékház felső része iszonyú vékony, itt keskenyebb, mint a mobil, döntött talp stabil, szóval rendben van az egész.
Vékony kávák: Igen, nagyjából egy centiméteresek.
Falra akasztható: Igen, szabványos konzolokkal.


Csatlakozók: 4 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, optikai digitális audió, fejhallagató, Ethernet, CI+ kártyaolvasó. Van minden ami kell!
WiFi: Naná!
Státuszszimbólum faktor: Igen, bátran lehet mutogatni!

Képminőség

Panel: 10 bites OLED, 2. generációs Alpha 7 képfeldolgozó processzorral kiegészítve. Király!
Felbontás: 4K, azaz 3840×2160 képpont, ami sokkal jobb, mint a Full HD (1920×1080), de elmarad a 8K-tól. Egyre több az ilyen felbontású anyag az online streamek és játékok között is, így abszolút van értelme az ilyen nagy részletességnek. Papíron rendelkezik olyan technológiával, amely képes feljavítani az alacsonyabb felbontást, de ennek semmilyen látható jelét nem tapasztaltuk, magyarán nem lett jobb a kép.


Kontrasztarány: Végtelen. A paneltechnológia elméletileg lehetővé teszi a végtelen valós kontrasztarány megteremtését, amit itt a műszeres mérések is alátámasztottak. E téren lever minden rivális megoldást.
Feketeszint: 0 nit, tökéletes fekete. Alul-, azaz felülmúlhatatlan!
HDR: Támogatott.
Maximális fényerő: ~900 nit. Ez ahhoz a nagy ellenfél QLED tévéktől, amelyek akár 1500 – 2000 nitet is tudnak, és ezáltal azoknál a HDR effekt egy fokkal dinamikusabb. Mindenesetre a tapasztalataink szerint ez a 900 nit is bőven elég ahhoz, hogy a HDR nagyon látványos legyen.
Színpontosság: Ideális beállítások mellett elképesztően jó! Így a készülék akár grafikai munkákra is használható.
Mozgásmegjelenítés: Szinte hibátlan. Médiaboxból érkező tv adásoknál, egyes videó állományoknál megfigyelhető igen-igen enyhe akadozás néha. Az objektumok körül nem bukkan fel zavaró aura, és az objektumok (pl. focilabda) duplikálódása sem tapasztalható.
Képfrissítési ráta: 120 Hz, ez a legjobb ma a tévék között.
Variálható frissítési frekvencia: Támogatja az NVIDIA G-Sync technológiáját, ami a tévék között ma unikálisnak számít! Ez a játékosok számára kiemelkedően fontos lehet.


Zajosodás: Van, szintén a rossz minőségű, alacsony bitrátájú anyagok (médiaboxon keresztül érkező SD tv műsorok, YouTube videók, letöltött fájlok stb.) esetén tapasztalható. De hát ez (szinte) minden mai tévénél így van, ha gyatra a forrás. Az viszont tény, hogy a zajcsökkentés funkció egészen hatékonyan képes orvosolni ezt az problémát.
Felhősödés: Nincs.
Betekintési szög: Perfekt.
Input lag: 16,9 ms, szuper! Ennek köszönhetően az LG B9 játékra is alkalmas.
Tükröződés: Mint minden OLED tévénél itt is számolni kell valamekkora mértékű tükröződéssel, ami zavaró lehet, ha világos tárgy (mondjuk egy lámpa) vagy egy ablak van szemben a képernyővel.
Beégésveszély: Van. Ha valaki hosszú időn (kb. 10-12 óra napokon át) át jeleníti meg ugyanazt a homogén képi tartalmat, állóképet a képernyőn, és kiiktatja az ennek elkerülésére szolgáló beépített védekezési mechanizmusokat (pixelátmosás például), akkor annak körvonala hosszú időn át, vagy akár örökre ott maradhat a kijelzőn. Emiatt az eszköz használata monitorként nem javallott kifejezetten, de normális, hétköznapi használat esetén nem lehet gond.

Hang

Hangrendszer: 2.2 csatornás, beépített mélysugárzós, rejtett hangszórókat használó 40 wattos rendszer.
Hangminőség: Az átlagnál egy fokkal jobban szólal meg, de a tökéletestől a hangminőség messze van. A hangerővel nincs gond, de a basszusok gyengék, dinamika nem nagyon van, a megszólalás kicsit steril.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: webOS ThinQ AI .Az egyik legjobb jelenleg.
Magyarul tud: Igen.
Sebesség: Kellően gyors.
Stabilitás: Megfelelő, nem fagy, nem kapcsol ki magától.
Alkalmazások száma: Kb. 150 darab. Túlnyomórészt tartalomszolgáltató appok, videómegosztók, képmegosztók, zenei adatbázisok. YouTube, HBO Go, Netflix, Filmbox stb. van!
Mesterséges intelligencia funkciók: Vannak! A rendszer támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa személyi asszisztens technológiák használatát. Részletes információk egy korábbi cikkünkben, itt!


Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket, és hallgatni a zeneszámokat. A formátum támogatás megfelelő, még a 4K HDR vidiket is képes kezelni.
Távirányító: Mozgásérzékelős, légiegeérként is használható Magic Remote. Nagyon baró!
Képernyőtükrözés: Támogatott. A kompatibilis (Miracast vagy Intel WiDi technológiát támogató) eszközök kijelzőjének képe vezeték nélküli úton varázsolható a nagy tévére. Szuper szolgáltatás!
Apple AirPlay 2: Igen! Ez az LG tv is képes ily módon kapcsolatot létesíteni az Apple termékeivel.

Ár

55″ (LG OLED55B9PLA): 400 000 forinttól.
Ez egy új OLED tévéért nagyon-nagyon baráti összeg! A tudásához képest ez igen jó ár!

Kinek ajánljuk – LG B9

– OLED tévét szeretne
– Tökéletes feketére, végtelen kontrasztra vágyik.
– Fontos a jó képminőség.
– Számít a felhasználóbarát kezelés.
– Filmezésre, tévézésre, játékra használna tévét.
– Fontos a hibátlan betekintési szög.
– Okosotthon rendszerébe integrálná a tévéjét
– Visszfogott, de azért modern külsejű tévét szeretne.
– Jó ár/érték arányú készülékben gondolkodik.

Kinek nem ajánljuk – LG B9

–Kifejezetten olcsó tévét keres.
– Monitorként használná a készüléket.
– Olyan televíziót akar, amely extrémen jó megszólalást produkál.
– Napi 24 órában folyamatosan akarja működtetni a tévéjét.

Még több információ az LG B9 tévéről a termék hivatalos weboldalán

  • Dizájn
    (4.5)
  • Kijelző/képminőség
    (4.5)
  • Kezelés
    (4.5)
  • Hangminőség
    (3.5)
  • Extrák
    (4.5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
  • Hűha faktor
    (4)
4.3

Összegzés

Az LG B9 egy nagyon jó tévé kimagasló képminőséggel, szuper okostévé rendszerrel, az ára pedig a tudásához képest príma!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?