Okostévé LG módra: Ilyen az LG webOS ThinQ AI smart rendszer

Bemutatjuk az LG okostévé rendszerét, a webOS-t, azaz kitérünk arra, hogy mi a koncepció, milyen használni, milyen előnyei és hátrányai vannak.

Mi az az okostévé?

Tíz évvel ezelőtt egyszerű volt a helyzet: azt a televíziót hívták okostévének, amely képes volt internetes tartalmak futtatására. Ma már viszont más a helyzet, hiszen megjelentek az olyan okostévé rendszerek vagy más néven smart platformok, amelyek gyakorlatilag úgy funkcionálnak, mint egy számítógép vagy telefon operációs rendszere.


Tehát hatással vannak az összes menüpontra, kezdve a kép- és hang beállításától kezdve egészen a csatornák vagy a hálózat konfigurálásáig, de ezektől függ a futtatható internetes tartalmak köre, a böngésző, ezek teszik lehetővé, hogy bedugjunk egy pendrive-ot és nézzük az azon található filmet, és ezen platformok biztosítják már azt is, hogy mondjuk a porszívót vezéreljük a tv távirányítójával. Azaz iszonyú komplex és sokoldalú szoftverekről van szó, amelyek nagy súllyal esnek latba egy tévé megítélése során. Szóval 2019-ben az „okostévé” név olyan modellt takar, amelyen egy ilyen smart platform fut.

Az, hogy „jó”-e egy okostévé rendszer, sok mindentől függ, a legfontosabb szempontok a következők:

– Sebesség és stabilitás
– Magyar nyelv támogatása
– Átlátható grafikus kezelőfelület
– Személyre szabhatóság
– Futtatható internetes tartalmak, Böngésző
– Médialejátszó
– Személyi asszisztens támogatás, okos otthon funkciók
– Távirányító, vezérlőeszközök

LG webOS

Sok más gyártótól eltérően az LG úgy döntött, hogy nem veszi igénybe külső partner segítségét, hanem a nulláról, totálisan a saját elképzeléseihez igazodva felépít egy saját okostévé rendszert. Így született meg a webOS nevű szoftver, amelynek első változata 2014-ben mutatkozott be. A cég évről évre fejleszt valamit a platformon, így a 2019-es modellekbe már egy megújult okostévé rendszer került, a webOS ThinQ AI.

Sebesség és stabilitás

A webOS ThinQ AI kellően gyors, akadozás, szaggatás nem jelentkezik (több tévén is kipróbáltuk). A fagyásoktól, és az automatikus újraindításoktól is megkímél, pedig ez a rivális megoldásoknál még mindig elő-előfordul.

Magyar nyelv támogatása

Az LG webOS ThinQ AI okostévé rendszere magyar nyelven is kommunikál. A nyelvi beállítások természetesen bármikor módosíthatóak, szóval ha eladjuk valamikor egy franciának, ő is boldogulni fog vele.

Grafikus kezelőfelület

Az LG célja az volt, hogy a menü minél kevesebb részt takarjon ki a képből, ezért a webOS struktúrájának kialakításakor arra törekedtek, hogy mindig csak az funkció vagy opció legyen a kijelzőn amire szükségünk van. Ennek köszönhetően a rendszer kifejezetten szellős, ami nagy pozitívum. A felépítés logikus és kellően sekély. Minden ott van, ahol lennie kell, és esélyünk sincs arra, hogy eltévedjünk. Ennek köszönhetően a használata még annak sem okozhat különösebb problémát, aki egyébként idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában.

Személyre szabhatóság

A webOS egyik nagy újítása volt 2014-ben, hogy a telefonokhoz és a számítógépekhez hasonlóan lehetővé tette, hogy a felhasználók bizonyos keretek között személyre szabják a rendszer megjelenését. Konkrétan el lehetett dönteni szabadon, hogy milyen funkciók, opciók, szolgáltatások vagy applikációk kerüljenek ki a főképernyőre, ami a „Home” gomb megnyomása után megjelenik.

Ennek köszönhetően pedig értelemszerűen ezek iszonyú gyorsan elérhetőek és elindíthatóak. A személyre szabhatóság a webOS egyik nagy erénye, és értelemszerűen ez a 2019-es verzióban is megtalálható. Ráadásul az egész borzasztóan egyszerűen megy, nem kell hozzá semmilyen extra tudás, nem kell a menürendszer mélyén kurkászni, és a tv még tanácsokkal is segít, hogy mikor mit kell csinálnunk. Szuper az egész!

Futtatható internetes tartalmak, Böngésző

Az appok az LG saját boltjából tölthetőek le, a kínálat pedig nagyjából 200 darabból áll. Ez azért messze van az Android TV rendszer majd’ 4000 darabos választékától, de az is igaz, hogy a legfontosabb, legnépszerűbb alkalmazások nem hiányoznak. Tehát a hangsúly a tartalomszolgáltató, videó-, film- és sorozatnézős, zenehallgatásra vagy képmegosztásra szolgáló applikációkon van.

Ennek megfelelően a webOS ThinQ AI okostévérendszer módot a Netflix, az HBO Go, az Amazon Prime, a YouTube, a Spotify stb. használatára, hogy csak néhány populáris példát említsünk. Az appokat gyorsan betölti és a futtatás során sem tapasztaltunk anomáliákat. A beépített böngésző révén az internetes oldalak meglátogatására is van lehetőség a már jól bevált módon. A tapasztalataink szerint a böngészés egy picit lassabb, mint amit a számítógépeknél vagy a telefonoknál megszokhattunk.

Médialejátszó

A webOS okostévé rendszer szerves részét képezi a „gyárilag” telepített médialejátszó alkalmazás, amelyre az USB-porton keresztül, vagy a helyi hálózatról juttathatóak el az állományok. Azaz elég csak bedugni egy pendrive-ot a készülék hátuljába, és máris nézhetőek az azon található filmek, videók és képek, illetve a zeneszámok meghallgatására is mód nyílik. A formátumtámogatás terén a szoftver jól teljesít, hiszen a legfontosabb, legnépszerűbb szabványok (MKV, QuickTime, Xvid, TS, M2TS, WMV, MP3, WMA, FLAC, JPG) kezelése megoldott, de azért teljes körű lefedettségről nem beszélhetünk.

Viszont az is igaz, hogy az LG alkalmazásboltjában ott figyel a letölthető PLEX app, amely jelenleg az egyik legprofibb, legsokoldalúbb médialejátszó program.
A videóknál a feliratok megjelenítése megoldott, a képeknél van lehetőség a diavetítés funkció elindítására, zeneszámoknál pedig a dalszöveg a képernyőre varázsolható, amennyiben az megtalálható a file-ban. Ez utóbbi remekül jöhet, ha valaki karaokézni szeretne, vagy csak szimplán egy házibuliban, ahol megy az óbégatás.

Személyi asszisztens támogatás, okos otthon funkciók

Ez viszonylag új irány az okostévé rendszereknél, és az LG az elsők között lépett erre az útra. A webOS ThinQ AI képes együttműködni az Amazon Alexa és a Google Assistant személyi asszisztens technológiákkal. Ennek köszönhetően lehet parancsszavakkal insturálni a tévét, de nem csak az parancsolható meg, hogy váltson csatornát, hanem, hogy mondjuk indítsa el a Gumimacik második epizódját a felétől, vagy, hogy jelenítse meg a képernyőn az összes környékbeli mozit, ahol este horrorfilmet vetítenek stb. stb.
Emellett a webOS szoftver, mint ahogyan az a neve is mutatja, támogatja az LG saját fejlesztésű ThinQ eljárását is.

Ez tulajdonképpen a vállalat saját okos ökoszisztémájának alapja: ez fogja össze azokat a berendezéseket, amelyek integrálhatóak egy okos otthon vagy okos iroda rendszerbe. Tehát most már a tévék is beemelhetőek ide, és ennek révén lehetőség nyílik arra, hogy a képernyőn ellenőrizzük a komponensek állapotát, például rápillantsunk a hűtőre vagy a porszívóra. Emellett a tévén keresztül módosíthatóak az egyes beállítások, aktiválhatóak bizonyos tevékenységek, vagy összeállíthatóak automatizált folyamatok. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy ezen a téren minden gördülékenyen működik, de az tény, hogy az LG legalább megtette már az első lépéseket, és látszik is, hogy mit akarnak elérni.

Vezérlőeszközök

A webOS ThinQ AI alapvető kezelőszerve a Magic Remote névre hallgató mozgásérzékelős távirányító. Ez egy speciális, mind a mai napig unikálisnak számító darab, hiszen amellett, hogy vannak rajta gombok, gyakorlatilag légiegérként funkcionál. Azaz a kéz mozgását követve mozog a kurzor a képernyőn. Az egész grafikus kezelőfelületet ennek a használatára optimalizálták, aminek révén tényleg iszonyú gyorsan és kényelmesen el lehet érni mindent. Viszont az is tény, hogy ha valakinek gondjai vannak a koordinációval, vagy mondjuk el van törve a keze, akkor csak meglehetősen nehézkesen, körülményesen érheti el az egyes menüpontokat, opciókat. Ezért ha valaki mondjuk Alzheimer kórban szenved, vagy nem tudja már jól használni a kezét, annak nem ajánljuk.

A távirányító kiváltható egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén Android vagy iOS alapú mobil eszközzel. Tehát csak el kell indítani az appot, és telefonról is lehet vezérelni a tévéket, bár ez nem annyira komfortos, mintha a Magic Remote-ot használná valaki. Emellett a webOS tévék képesek együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott perifériákkal, tehát egérrel, billentyűzettel vagy kontrollerrel, ami a netes alkalmazások futtatása során jöhet nagyon jól.

Jó a webOS?

Ha mindent mérlegre teszünk, akkor nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az LG webOS ThinkQ AI rendszere jelenleg az egyik legjobb okostévé rendszer. Gyors, stabil, átlátható és nagyon felhasználóbarát!

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?