Érdemes megvenni a Xiaomi intelligens robotporszívóját? Na, pont ennek jártunk utána! Kiderítettük, hogy milyen hatékonysággal takarít a Xiaomi Mi Robot Vacuum, hogy van-e értelme az okos funkcióknak, és hogy kinek jöhet jól!

Xiaomi és a robotok

A kínai Xiaomi még csak egy évtizedes múltra tekint vissza, de már óriási termékkínálatot alakított ki, amelyben helyet kaptak az okos háztartási eszközök is. Így például azok a robotporszívók, amelyek tehát különféle intelligens funkciókkal is bírnak. Ezek egyik mintapéldánya a Xiaomi Mi Robot Vacuum, amit kipróbálhattunk élesben, otthoni (irodai) körülmények között.

Külső

Dizájn: Semmi extra, pont úgy néz ki, mint a legtöbb rokona. Kis kereken guruló diszkosz, az alján egy seprűvel, egy kefével és a szívófejjel. Különösebben szépnek nem mondanánk, de hát ebben a termékcsoportban tényleg ez az egyik utolsó szempont.
Méretek: 34,5 x 9,6 cm. Átlagos, ami azt jelenti, hogy az igazán szűk és lapos helyekre már nem fér be.


Súly: 3,81 kg. Korrekt. Ha cipelni kell ide-oda, nem nagyon fog beleszakadni senki.
Portartály mérete: 420 ml. A készülékház belsejében található, és meglehetősen kicsi. Egy teljes ciklus (tehát az akkumulátor teljes lemerítése) alatt teljesen megtelik. Egyszerűen kivehető és tisztítható, amiért dicséret jár.
Beépített WiFi: Van.

Működés közben

Dokkoló: Mágneses, szuper! Ha kezd kifogyni az energia, vagy végzett a munkával, akkor szépen visszabaktat a töltőhöz, és rácuppantja magát.
Akkumulátor: 5200 mAh kapacitású, egy töltéssel 150 percig bír dolgozni, ami nagyjából egy 250 négyzetméteres szoba kitakarítására elég. Ezzel sem lefele sem felfele nem lóg ki nagyon a tömegből.
Tisztítási teljesítmény:  A szívóerő 1800 Pa, ami egyszerűen kicsit kevésnek tűnik, hiszen elő-előfordult, hogy egy-egy porcica vagy valamilyen egyéb szennyeződés túlélte a hadműveletet. Szóval nem tökéletes a tisztítási teljesítmény.


Terület lefedése: 12 szenzor (ultrahang, lézer stb.) található rajta, amelyekkel tökéletesen képes feltérképezni a szobát, és nem is hagy ki egyetlen foltot sem. Ahova eljuthat, oda el is jut! Memóriája megjegyzi, hogy merre járt már, úgyhogy feleslegesen már nem tér vissza ugyanoda. E tekintetben kifogástalan teljesítményt nyújt.
Küszöbök: Azokat nem nagyon szereti! 1-2 centin még nagy nehezen átküzdi magát, de az ennél magasabb küszöbök megállásra késztetik.
Sebesség: Egy 20 négyzetméteres szobával nagyjából 20 perc alatt végez. Átlagos.
Zajszint: 68 dB. Ez azért messze van a csöndtől, de sajnos ez a porszívók termékcsoportjában átlagosnak számít.

Okos funkciók

Távirányítás: Igen, a Xiaomi Mi Home appjával lehet vezérelni (ehhez regisztrálni kell, és a WiFi-n keresztül csatlakoztatni kell a helyi hálózathoz), azaz kijelölhetünk neki egy pontot, odamegy és elkezd szépen porszívózni.


Okos otthon: A már említett app révén integrálható okos otthon rendszerbe.
Bejárt útvonal: Képes térképet készíteni a helyiségről a szenzorok segítségével, amin jelzi, hogy egy takarítási ciklus alatt milyen útvonalat járt be. Ezeket el is tárolja, és vissza is kereshetőek.
Személyi asszisztens: Az Amazon Alexa és a Google Assistant eszközökkel is képes együttműködni.
Időzítés: Működik. Szóval megmondhatjuk neki, hogy akkor kezdjen takarítani, mikor nincs otthon senki.

Ár

Xiaomi Mi Robot Vacuum – 85 000 forint. Ezzel nagyjából a középkategóriát képviseli, hiszen vannak lényegesen olcsóbb és drágább robotporszívók is a piacon.

Kinek ajánljuk – Xiaomi Mi Robot Vacuum

– Okos otthonba integrálható robotporszívót szeretne.
– Nincsenek szűk helyek a szobájában.
– Fontos az időzíthetőség és a távirányítás lehetősége.
– 100 000 forint alatt keres robotporszívót.
– Lényeges, hogy vissza tudja keresni a takarítási ciklusokkal kapcsolatos információkat.

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Mi Robot Vacuum

– A tökéletes tisztítási hatékonyságot várja.
– Villámgyorsan akarja lezavarni a takarítást.
– Nagyon olcsó robotporszívót szeretne.
– Nem használná a smart funkciókat.

Még több információ a Xiaomi Mi Robot Vacuum robotporszívóról a hivatalos weboldalon