Az Intel elég nehéz időket él biztonsági szempontból. Most pedig, amikor úgy tűnt, hogy szoftveresen javították a súlyos sérülékenységeket a meglévő processzoraikban, akkor a Positive Technologies talált egy új, hardverszintű sérülékenységet. 

A kutatók szerint a gond az, hogy ez most olyan mély hiba, hogy a firmware-frissítésekkel nem orvosolható teljes mértékben. Ráadásul az elmúlt 5 évben gyártott Intel processzorok többségét érinti a hiba, és a kutatók szerint alapjaiban szűnik meg a platformmal szembeni bizalom.

A sérülékenység az Intel CSME ROM-jában található, és mivel az alrendszer működését már az elején befolyásolja, ezért függetlenül attól, hogy az Intel milyen szoftveres javításokkal áll el, egy lyuk tátong majd a biztonsági oldalon. Az egyetlen jó hír az, hogy a rést csak az tudja kihasználni, aki fizikailag hozzáfér egy adott rendszer, és elég képzett is. Vagyis az otthoni felhasználókat nem fenyegeti nagy veszély, széleskörű visszaélésektől nem kell tartani, de az Intel nevén újabb csorba esett.

Fotó: The Weekly Times