Miként válhat a szülő gyermeke digitális életének a részesévé? Mennyire kell bevonódnia, rálátnia a szülőnek gyermeke napi digitális tevékenységére, és egyáltalán milyen korban kapjon a gyerek okostelefont? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe dr. Tóth Dániel pszichológus és Koren Balázs matematika tanár, apuka és a HiperSuli program szakmai vezetője a Telenor most induló podcast-sorozatában.

Függetlenül attól, hogy milyen okból kap okostelefont – és ezzel szinte bármilyen tartalomhoz is hozzáférést – a gyermek, a szülők nem tudhatják pontosan, hogy mit is kezdenek majd az online térben. A biztonságtól a hasznosságon át a mennyi az elég/mennyi a sok témáig rengeteg kérdés merül fel, hiszen a mobiltelefon átadásával a gyerek egy olyan eszközt kap a kezébe, ami ettől a pillanattól kezdve az ő privát életének része, a telefonon zajló legtöbb eseményről ő maga dönt, így a gyerek személyes területének tekinthető – mint egy napló. A kihívás tehát adott: jelen lenni a gyermek digitális életének aktív, támogató szereplőjeként.

A Telenor most a tudatos internethasználat, szülői szerepvállalás témakörében indít podcast-sorozatot. Az első két epizód, melyben dr. Tóth Dániel pszichológus és Koren Balázs a Telenor HiperSuli digitális oktatási programjának szakmai vezetője beszélget a szülők szerepéről és bevonódásáról gyermekük digitális életébe, már elérhető. Hogyan legyek cool, gamer szülő? Valóban ez itt a kérdés?

A Telenor podcast a szülő-gyermek-okoseszköz hármast járja körül
Kép: Telenor

A podcastek, azaz rögzített rádióbeszélgetés-formátumú, jellemzően sorozatszerű szakértői beszélgetések újra virágkorukat élik. Ebben a formátumban remek lehetőség meghallgatni az érdekes hanganyagokat, akár autóban, sport, munka vagy egyéb rekreációs tevékenység közben kerítünk rá időt, bárhol, ahol a beszélgetés tartalmi lényegére lehet figyelni. Egy podcast bármikor visszatekerhető, újra hallgatható, megosztható, sőt, a kedvelt podcast-csatornákra egy kattintással feliratkozhatnak az érdeklődők, így nem maradnak le az újabb epizódok megjelenéséről.

A Telenor „Szülők a neten” podcast itt érhető el: http://hipersuli.hu/podcast