A legóból készült Voodoo videokártyát most azonnal kérjük!

A 3Dfx Voodoo videokártya szinte megkerülhetetlen volt a kilencvenes évek számítógépeinél, most pedig itt van belőle egy csodás, legóból készült darab. 

Aki a kilencvenes években PC-s játszadozásra adta a fejét, és azt szerette volna, hogy a Quake II, vagy a Duke Nukem 3D megfelelően fusson, jó eséllyel a 3Dfx Voodoo kártya mellett döntött. Habár mostanra az összes videokártya Nvidia vagy AMD chipsettel üzemel, akkoriban egyértelműen a 3Dfx uralta a piacot, bár idővel nyom nélkül kikopott. A legóból készült változat kinézete sikeresen hozza vissza azokat az érzéseket, amiket a 90′-es évek játékosai éltek meg. Maga az összerakásra váró csomag nem tűnik bonyolultnak, viszont ami mögötte van, az tényleg nagyon ötletes.


Kép: Technabob

A mai RTX-ek mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy akkoriban egy csúcskártya, mondjuk az 1996-ban megjelent Voodoo 1 például 50 MHz-es órajelen működött, és a 6 MB-os (!) verziója tudta a 800×600-as felbontást. A rá egy évre piacra került Voodoo 2 futott 90 MHz-en, és 8 vagy 12 MB-tal rendelkezett. SLI-ben a bámulatos 1024×768-at is hozta, így akinek megvoltak hozzá a szükséges anyagi követelmények, bámulatos látványt élhetett meg. 3Dfx azonban néhány év alatt elég komoly bakikat követett el ahhoz, hogy 2002-re teljesen ellehetetlenítse magát. A vége pedig az lett, hogy az Nvidia jó étvággyal bekebelezte, így maga a név is szépen elkopott a köztudatból.

Címkép: Technabob

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?