Így segít a Vodafone a karantén alatt

A Vodafone Magyarország alelnöke Budai J. Gergő egy rendhagyó online sajtóbeszélgetés keretében osztotta meg a karantén alatt szerzett tapasztalatait és válaszolt a sajtó kérdéseire. Ebből a beszélgetésből sok érdekes dolog kiderült, amit most megpróbálunk csokorba szedni.

Forgalomnövekedés minden szinten

Az valószínűleg senkit nem lepett meg, hogy a hanghívásokkal kapcsolatos adatokat tekintve a koronavírus miatti veszélyhelyzet első napjaiban, március közepén 50 százalékos forgalomnövekedés volt tapasztalható, ez később visszament 40 százalék körüli értékre és azóta is ekörül stagnál.


Az mobilinternet adatforgalmat tekintve 20-25 százalékos növekedés a jellemző, nagyobb eseménynél, mint pl. a Miniszterelnök úr tájékoztatásai vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói idején 50% feletti a növekedés.

A vezetékes hálózaton a torrentezés, a játék és a HD minőségű filmek letöltögetése okozza a növekedés legnagyobb részét.

Sokszor egy új játék vagy játék új verziójának megjelenésekor van csúcsra járatva a hálózat. Ilyenkor a szolgáltató igyekszik arra figyelni, hogy a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés előnyt élvezzen.

Ezek a forgalomnövekedések természetesen a fokozott hálózatterheléssel fokozott karbantartási igényt is magukkal hoztak, de szerencsére ezeket is mindig sikerült a komoly problémák jelentkezése előtt elvégezni.

Digitális oktatás tanároknak is

A Vodafone a karantén okozta helyzetre reagálva számos olyan intézkedést és kedvezményt vezetett be, melyek kifejezetten a vírushelyzetre reagálva kínálnak megoldást, nem csak a hátrányos térségekben élő pedagógusok és iskolások számára, hanem sokkal szélesebb rétegnek:

  • A legfontosabb oktatási forrásokat tartalmazó weboldalakat és applikációkat (például: mozaweb.hu, oktatas.hu, nkp.hu, videotanar.hu, ekreta.hu) adathasználat nélkül tették elérhetővé ügyfeleik számára. Az oldalak köre folyamatosan bővül természetesen.
  • Szintén adatkeret használata nélkül böngészhető a Vodafone Magyarország Alapítvány Vodafone Apptár nevű androidos applikációja, ahol több száz ingyenesen letölthető, tanulást segítő program található (digitális oktatás bevezetéséhez szükséges útmutatók, videók, kurzusok).
  • A pedagógusok digitális oktatásra való átállását hivatott segíteni a Vodafone Magyarország Alapítvány E-skola elnevezésű e-learning alapú, a pedagógusok digitális kompetenciájának fejlesztésére irányuló továbbképzése, mely a krízishelyzetre való tekintettel ingyenesen elvégezhető.
  • Nemrég indult el a Digitális Család portálon létrehozott, kifejezetten tanároknak szóló tudásmegosztó felületet, ahol mintegy 400 pedagógus meglévő digitális óratervét és jó gyakorlatait publikálta a Vodafone, ezzel segítve a tanárok óratervezését. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat módszertani ötletek, digitális óratervek megosztásával.

A Vodafone E-skola egy államilag elismert, online elvégezhető továbbképzés, ami alsó és felső tagozatos tanároknak segít a digitális átállásban. Az E-skola képzés szakmai anyagát – a Vodafone Alapítvánnyal közösen – Váczi Dorka digitális pedagógia szakértő, a Vodafone Digitális Iskola Angyala állította össze, más neves digitális pedagógia szakértők – Fegyverneki Gergő és Éder Márta – bevonásával.

lakossag vodafone, karantén, kedvezmények

Az iskolabezárás bejelentésekor az E-skola tananyaga már készen volt, a webes felületen véglegesítésén dolgoztak a fejlesztők éppen. Az új helyzethez alkalmazkodva az informatikai csapat egy hétvége alatt azonnal elvégezte az utolsó simításokat, hogy az első távoktatási napon már elkezdhessék a tanárok a képzést. A képzést azóta mintegy 500 tanár kezdte már el.

A képzésre a https://e-skola.vodafone.hu/ oldalon tudnak a pedagógusok jelentkezni, a krízisre való tekintettel most díjmentesen végezhetik el.

Ilyen kedvezményeket nyújt a Vodafone a karantén alatt

Természetes, hogy egy ilyen helyzetben az emberek több adatkeretet használnak információ szerzésre, kapcsolattartásra, illetve az otthoni tanulásra és munkavégzésre. Ezek támogatása érdekében a Vodafone március 17. keddtől +15GB adatkeretet biztosított minden lakossági és kisvállalati ügyfélnek a következő három hónapra 5GB-os ciklusokban. Az extra adatkeretet a My Vodafone applikáción keresztül tudják jelenleg is aktiválni a havidíjas és feltöltőkártyás ügyfelek egyaránt.

lakossag vodafone, karantén, kedvezmények

Emellett a leginkább veszélyeztetett korosztály számára, a 65 éves és annál idősebb, feltöltőkártyás ügyfelek számára plusz 100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosított a vállalat. Április 6-án éjféltől minden érintett ügyfél számára automatikusan aktiválták a kedvezményt. Kifejezetten ennek a korosztálynak segít a feltöltőkártyás adategyeztetési kötelezettség felfüggesztése is, amit már márciustól megszüntetett a Vodafone Magyarország.

vodafone, karantén, kedvezmények

Az egészségügyi flottákban lévő, mintegy 25 000 lakossági ügyfél számára 100-100 perc díjmentes lebeszélhetőséget biztosított a Vodafone a karantén eddigi (április és május) hónapjaira, a tarifacsomagjukban foglalt perceken felül.

lakossag vodafone, karantén, kedvezmények

A vállalati ügyfelek 3 hónapon át összesen 15GB díjmentes kiegészítő adatot igényelhetnek, illetve most hűségszerződés nélkül – akár 1 hónap időtartamra is – válthatnak magasabb adatopcióra kedvezményes áron. Emellett az otthoni munkavégzés hatására megnövekedett adatforgalom miatt, lehetőségük van a sávszélesség soron kívüli bővítésére a meglevő bérelt vonali szolgáltatások esetében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?