Visszavonulót fújt az IBM arcfelismerés ügyben

Az IBM úgy döntött, a jelenlegi feszült helyzetben inkább nem erőlteti azt a technológiát, ami diszkriminációra és rasszista igazságtalanságokra adhat lehetőséget. 

Szinte lehetetlen úgy élni a hétköznapokat, hogy valaki ne halljon az Egyesült Államokban uralkodó fokozott idegállapotról, mely egy színesbőrű férfi, George Floyd halálához köthető. Az IBM vélhetően emiatt döntött úgy, hogy inkább kilép az arcfelismerő technológiák piacáról. A cég leginkább attól tart, hogy ez a fajta azonosító megoldás erősítheti a faji alapú megkülönböztetést. A cég vezérigazgatója egy levélben úgy fogalmazott, hogy az IBM határozottan ellenzi és nem támogatja semmilyen olyan technológia fejlesztését, – beleértve más gyártók megoldásait is – ami alkalmas a tömegek megfigyelésére faji profilozásra, az alapvető emberi jogok és szabadságjogok megsértésére vagy olyan célokhoz való felhasználásra, amelyek nem felelnek meg a cégértékeinek, valamint a bizalom és átláthatóság alapelveinek.


JD Supra

Fontos tudni, hogy sokak szerint az arcfelismerés miatt sérül a magánélet védelme, és akadnak olyan települések, ahol ezt be is tiltották. Tavaly pedig demokrata törvényhozók javasolták, hogy publikus helyeken tiltsák be a technológiát, ugyanakkor mégis azt látjuk, hogy reptereken és bevásárlóközpontokban tovább erősödik a szerepe. Az ellenzők szerint az arcfelismerés egyébként is elég kétes eredményeket tud felmutatni a nemek megkülönböztetésében. Továbbá azok a technológiák, amelyek viszont meglehetősen jól működnek, túlzott erővel rendelkeznek. Az IBM tehát határozottan támogatja az arcfelismerő rendszerek korlátozását, mondván, a megfelelő kontroll ellenére nincs akadálya az innovációnak.

Címkép: Becoming Human

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?