Mostanában a mobilok nagy többsége óriási tepsifon. De azért akad még, aki lát fantáziát a kompaktabb kialakításban. Ilyen a Samsung A41, de vajon megállja a helyét? Azaz, milyen erős? Mennyire jó a kijelzője? Lehet vele kamerázni? Kiderül minden!

Samsung és a középkategória

Bár szem előtt inkább a prémium kategóriás telefonok vannak, idén például az S20 széria, de a Samsung ettől függetlenül mindig is óriási figyelmet fordított a középkategóriára is. 2020-ban is több ilyen termékkel léptek színre, és a kínálat a közelmúltban egy új modellel bővült az A41 személyében. A modell már bőven százezer forint alatt megvehető, szóval egyértelműen a megfizethető kategóriába tartozik.

Kialakítás

Manapság a jelek szerint az óriási a menő, rengeteg ugyanis az hatalmas méretű telefon még az igen olcsó szegmensben is. A Samsung A41 mobillal viszont a cég érezhetően más irányba indult. A 6,1 inches (itt tartunk: 2020-ban a 6,1 inches telefon a “kicsi”…) kijelzővel ellátott készülék csupán 7,9 mm “vastag”. Ennek köszönhetően pedig a fogása kényelmes, egy kézzel is gond nélkül lehet használni. 152 grammos súlyával pedig egyértelműen a könnyebb modellek közé tartozik, egyszóval a hordozhatóságra nem lehet panasz. Mint ahogyan az ergonómiára sem: Az illesztések pontosak, sorjásságnak nyoma sincs.

A gombok könnyen elérhetőek, stabilak, nem lötyögnek. A strapabíró kialakításra viszont már nem maradt kapacitás, hiszen a termék nem bírja se a port, se az ütéseket, se a vizet, tehát ildomos azonnal gondoskodni valamilyen védelmi eszközről, mondjuk egy szuper tokról. A hátlap jól néz ki, de mivel ezt általában nem szokta senki nézegetni, így ennek sok jelentősége nincs. Annak már inkább, hogy a kávák csúcsmobilt idézően vékonyak, és a cseppnyi notch is diszkréten bújik meg a felső részen. Mindent összevetve a termék kifejezetten modern külsővel bír, nincs ember, aki első pillantásra megmondaná, hogy itt nem egy csúcskészüléket lát.

Kijelző

Ha Samsung, akkor OLED! Nem túl meglepő módon ebbe a készülékbe is, egy saját fejlesztésű és gyártású Super AMOLED kijelző került. Ez az egyedi pixelvezérlésnek köszönhetően képes a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen kontraszt megjelenítésére. Ráadásul a színek belülről ragyognak, az IPS LCD-s modellekkel ellentétben az enyhe fátyolosságnak nyomát sem lelni.

A 20:9 képarányú, 2,1 hüvelykes kijelző felbontása 2400 x 1080 képpont, ami azt jelenti, hogy a pixelsűrűség 431 ppi, ami egyértelműen felső kategóriás szint. Például a lényegesen drágább Huawei P40 Pro is (nagyjából) ennyit tud. A részletességgel tehát nincs gond, az átmenetek igen finomak, és még a görbe, valamint ferde vonalak is simák. A betekintési szög, valamint a mozgásmegjelenítés is rendben van, bár értelemszerűen be kell érni 60 Hz képfrissítési rátával, de ezt azért bőven túl lehet élni.

Teljesítmény

Az alacsony árért ezúttal is a viszonylag kisebb teljesítménnyel kell fizetni. A 4GB RAM, a nyolcmagos MediaTek HelioP65 (6x ARM Cortex-A55 1,7 Ghz, 2x ARM Cortex-A75 2 GHz) proci és a Mali-G52 grafikus chip által leadott erő a pár évvel ezelőtti toptelefonok szintjét hozza, de a mai élvonalbeli készülékektől nagyon távol van. Ez meglátszik a teljesítmény mérésére szolgáló szintetikus tesztprogram az AnTuTu által mért eredményen is. Az A41 ugyanis ezen 171177 pontot gurított, ami nagyjából a harmada annak, amit a Samsung mai topmodellje tud.

Mindezek miatt játékra például csak korlátozottan alkalmas, és a nagy felbontású képek valamint videók komplexebb szerkesztését is el lehet felejteni. A képfeldolgozás sebessége viszont rendben van (tehát egy fotózás után nem kell várni a kész képre), a netezés, levelezés és chatelés is villámgyors.

Adattárolás, hang, akksi

Adattárolásra szolgáló belső memóriájának mérete 64 GB, amit soknak még egy profi hazudozó sem mondana pislogás nélkül. De arra azért éppen elég, hogy egy-két évig ne legyen gond arra, hogy hol tároljuk a képeket, videókat, és persze a nagy méretű appoknak is jut hely anélkül, hogy cipőkanállal kéne méregetni a helyet. 3500 mAh akkumulátort kapott, ami ma ebben a kategóriában kábé a nagy átlag szintje. Ezzel a teleppel használattól függően, 50 százalékos fényerő mellett olyan 8-11 órán keresztül lehet használni. Ennek láttán nem kezdtünk tűzijáték rakétákat lőni az égbe féktelen örömünkben, de ettől függetlenül korrekt időintervallum ez.

Sajnos a telefonok 99 százalékára az jellemző, hogy elég gyatrán szól a beépített hangszórójuk, és az A41 sem kivétel. Hibákat, zúgást, búgást, sistergést nem tapasztalni, de a mélye hiánya miatt a megszólalás aránytalan, steril, és hiányzik belőle a dinamika. Ha rádugunk egy épkézláb fülest (a fejhallgató csatit szerencsére nem spórolták le), akkor a végeredmény már sokkal jobb, ilyenkor akár már zenehallgatásra is lehet használni vidáman. Verethetjük a polkát, a grind operetett, progresszív punkot, speed doomot, kinek mire van rákattanva a füle.

Fotózás, videózás

A Samsung által is diktált trendeknek megfelelően ebbe a telefonba is sokoldalú hátlapi kamerarendszer került. Ennek megfelelően lehet vele 48 megapixeles hagyományos fotók mellett 8 megapixeles ultraszéles látószögűeket is lőni. A mélység adatok gyűjtésére szolgáló egység sem hiányzik, amelynek hála portré hatású, elmosódott hátterű képek készítése is megoldott.

A tapasztalataink szerint nappal, jó fényviszonyok mellett bitang jó fotók hozhatóak össze, és még sötétben, kevés fénynél is van rá esély, hogy megfelelő legyen a képminőség, de azért elő-előfordul ilyenkor már zajosodás, elmosódottság. A videós funkciók terén csak a kötelezőt hozza, hiszen be kell érni Full HD felbontással, és másodpercenkénti 30 képkockás rögzítési sebességgel. Ennél azért pedig már van lényegesen jobb is.

Sötétben is lehet vele normális képeket lőni!

Kinek ajánljuk – Samsung A41

– Megfizethető, de sokoldalúan használható telefont keres
– Kompakt, könnyű mobilra vágyik
– Városnézésre keres egy sokoldalú társat
– Beéri egyszerűbb grafikájú játékokkal
– Fontos a kiemelkedő képminőség
– Filmezne, videózna a telefonján

Kinek nem ajánljuk – Samsung A41

– Vlogger, fotóblogger
– Csúcsgrafikás játékokkal játszana
– Videót vágna, képeket szerkesztene

Még több információ a Samsung A41 telefonról a termék hivatalos weboldalán