samsung klíma

Arra kerestük a választ, hogy mit keresnek sci-fi filmekből ismert technológiák a klímaberendezésekben. Milyen előnyöket kínál az intelligens klíma, és hogyan működik.

Ma már, ha azt hallja valaki “Mesterséges Intelligencia”, nem feltétlenül egy “élő szövet a fémvázon” típusú problémamegoldó ugrik be neki, hiszen az ilyen technológiák megtalálhatóak a televíziókban, okostelefonokban és számítógépekben.

Sőt, ma már ott tartunk, hogy a különféle AI (Artifical Intelligence) eljárások megjelentek a háztartási eszközökben, például a klímaberendezésekben is.

E megoldások egyik élharcosa a Samsung, hiszen a dél-koreai vállalat otthoni felhasználóknak szánt Wind-Free termékcsaládjában is felbukkant már a mesterséges intelligenciára épülő AI Auto Comfort szolgáltatás.

Mit csinál az intelligens klíma?

Az AI Auto Comfort egy komplex, különféle szenzorokat és öntanuló algoritmusokat magában foglaló rendszer. Az érzékelők folyamatosan monitorozzák a helyiséget, tehát figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a levegő összetételét, valamint külső forrásokat, például okos mérőeszközöket felhasználva információkat kapnak a külső időjárási körülményekről. Mindezen adatok ismeretében, figyelembe véve a felhasználó preferenciáit és szokásait, valamint az aktuális időt, a berendezés képes totálisan magától módosítani az egyes paramétereket és beállításokat, valamint képes váltogatni az előre programozott üzemmódok között.

A végcél pedig értelemszerűen az, hogy a végeredmény minél jobban megközelítse azt, amire a felhasználó vágyik. Ha például az AI Auto Comfort technológiával megtámogatott gép “megtanulja”, hogy az esti órákban, az elalváshoz mindig alacsonyabbra állítják valamivel a hőmérsékletet, akkor ezt követően önmaga, mindenféle külső parancs nélkül változtat ezen.  A mesterséges intelligencia emellett arra is képes, hogy felismerje, hogy ha nincs otthon senki, és ilyenkor képes automatikusan kikapcsolni magát (ha bekapcsolva hagyták volna), amivel értelemszerűen rengeteg energia megtakarítható.

samsung klíma

A mesterséges intelligencia segítségével egyébként rendkívül sokoldalúan kihasználhatóak az egyes klímaberendezésekben rejlő lehetőségek.

Erre tökéletes példa a Good Sleep, azaz Kellemes Alvás üzemmód, amire a rendszer éjjel automatikusan átvált.

Ilyenkor a készülék Wind-Free Cooling hőszabályozása elősegíti, hogy a szobában tartózkodók gyorsan álomba merüljenek, mélyen aludjanak, és ezáltal teljesen frissen ébredjenek azáltal, hogy a hőmérséklet mindig pont a legmegfelelőbb, a zajszint pedig a lehető legalacsonyabb. És ez csak néhány példa, a lehetőségek korlátlanok, az öntanulási képességnek köszönhetően pedig a termék az idő múlásával egyre jobb és jobb lesz.

Távoli vezérlés

A nagyobb, több komponenst tartalmazó komplex okos otthon rendszerbe egyszerűen integrálható Samsung Wind-Free klímák egy ingyenesen letölthető internetes alkalmazás révén távolról is vezérelhetőek. Tehát ha valaki például elindul haza a munkából egy forró nyári napon, és szeretné, hogy egy kellemesen hűvös lakásba lépjen be, akkor messziről is kiadhatja az utasítást a SmartThings Appon keresztül légkondícionálóknak, hogy “helyezzék magukat szolgálatba”. De ugyanígy megparancsolható természetesen a szobák felfűtése vagy csak szimplán a levegő felfrissítése.

samsung klíma

Az említett applikáció természetesen magyar nyelven is kommunikál, a felépítése logikus, a kezelőfelület átlátható. A használata ennek köszönhetően még annak sem okozhat különösebb problémát, aki egyébként idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában.

Általánossá válik?

Elnézve ezeket a berendezéseket működés közben, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az okos megoldások gyakorlatilag ellenállás nélkül hódították meg a klímaberendezések világát. Kézzelfogható, szó szerint érezhető előnyöket kínál az internet alapú távoli vezérlés, hogy egy ilyen eszköz is egyszerűen integrálható egy komples okos otthon rendszerbe. És akkor még a mesterséges intelligencia alapú technológiákról nem is beszéltünk, amelyek segítenek abban, hogy még jobban kihasználjuk a légkondicionáló eszközökben rejlő lehetőségeket. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ezek az eljárások a jövőben teljesen általánossá és hétköznapivá válnak. Ebből fakadóan pedig még több termékben (akár más gyártók masináiban is) találkozhatunk majd ilyen szolgáltatásokkal, amelyek hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá varázsolják a klímákat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!