Kép: India Gone Viral

“Jön a Joci, az ötös BMW-vel…”, szól a neten nagyot ment nóta, és a szóban forgó Joci immár az iPhone-jával is be tud jutni a lezárt autóba. 

A Tesla tulajdonosok már tudják, milyen kényelmes virtuális kulcsot használni a személygépjárművükhöz, most pedig az Apple döntött úgy, ideje szokványos dologgá tenni ezt a megoldást. Éppen ezért az iOS 14-ben (sőt, az iOS 13-ban is) elérhetővé válik a digitális slusszkulcs, bár nem úgy, ahogy azt a CarKeys teszi. Feltételezések szerint az NFC-s megoldás talán az iPhone 12-vel karöltve érkezhet, és első körben a 2021-es ötös BMW-sek kényelmét szolgálja. Aki esetleg nem lenne képben, mi is az a virtuális kulcs, annak pontosan azt kell elképzelnie, amit a két szó jelent. Elég egy almás telefon, vagy egy Apple Watch ahhoz, hogy az autót nyitni, zárni, indítani tudjuk.

Ez leginkább azoknak fog jól jönni, akiket zavar a zsebükben, táskájukban lapuló kulcs, esetleg relatíve sűrűn felejtik el, hová is tették. Sőt, az Apple Walletben lévő digitális kulcs tetszőleges számban replikálható, és iMessage-en keresztül továbbküldhető azok számára, akik rajtunk kívül még használják az autót. Felmerül természetesen a kérdés, hogy mi történik, ha illetéktelen kezekbe kerül a telefon, de természetesen ilyenkor sem kell attól félnünk, hogy valaki szépen eltulajdonítja a számunkra fontos négykerekűt. A megfelelő alkalmazáson keresztül néhány egyszerű mozdulattal tilthatjuk a kulcsot, vagy kulcsokat. Az Apple elárulta azt is, hogy a következő generációs digitális kulcsok már U1 chippel érkeznek, tehát anélkül lehet bejutni az autóba, hogy elővennénk a telefont. Bámulatos, hol tart ma már a tudomány!

Címkép: India Gone Viral