Milyen egy jó side-by-side hűtő? Mire kell figyelni a vásárlásnál?

Az amerikai típusú, vagy más néven side-by-side hűtő termékek hazánkban is egyre népszerűbbek. Megnéztük, hogy mit tud ma egy igazán innovatív modell, milyen extrákat kínál, és mik azok a paraméterek, amelyekre érdemes odafigyelni a vásárlásnál. Ebben egy Samsung csúcsmodell, az RS8000 széria egyik példánya volt segítségünkre, amelyet kitömtek a jelenlegi legmodernebb technológiákkal.

Side-by-Side hűtő – az meg mi?

Talán van aki nem tudja, hogy azt nevezik side-by-side hűtőnek, amelynek a megszokottól eltérően nem egy nagy ajtaja van, alatta vagy felette a fagyasztóval, hanem kettő. Ezek közül az egyik jobbra, a másik balra nyílik, szóval az ilyen készülékek leginkább egy hagyományos ruhásszekrényre hasonlítanak külsejükben.


Samsung RS8000 Side-by-side hűtő
Hihetetlen mennyiségű kaja fér bele.

E kialakítás előnye, hogy több részre van osztva a hűtőtér, és a hagyományos felül- vagy alulfagyasztós modellektől eltérően elég csak az egyik felébe beengedni a kinti hőmérsékletű levegőt, ha ki szeretnénk venni valamit, amivel energia spórolható meg.

Emellett általában nagyobb a hűtött terület térfogata is, tehát az ilyen jellegű termékekbe egyszerűen több élelmiszer fér.

Nevezik amerikai típusú hűtőnek is, abból fakadóan, hogy eleinte az Egyesült Államokban voltak népszerűek.  Onnan terjedtek el a világ más részeire, és hazánkban a kilencvenes években bukkantak fel az első példányok. E modellek ma már nagyon kedveltek a távol-keleten, főleg Kínában és Dél-Koreában. Nem csoda, hogy ezen országok vállalatai vezető szerepet játszanak az ilyen típusú berendezések fejlesztésében, illetve gyártásában, és ennek megfelelően a piaci pozícióik is igen stabilak. A Samsung is az erős szereplők közé számít, amit jól mutat, hogy a konszern már Magyarországon is komoly side-by-side hűtő választékkal rendelkezik. A kínálat egyik ékköve az RS800 családba tartozó, dallamos nevű RS68N8231B1/EF, aminek segítségével elmélyedhettünk abban, hogy mit is várhatunk ma egy side-by-side hűtőtől

Mitől jó?

Nagy méret

Itt is a méret a lényeg, egészen pontosan az, hogy ugyanakkora méretű hűtőbe valamilyen trükk segítségével mégis több cucc férjen.

A Samsung ennek érdekében fejlesztette ki a SpaceMaxTM Technológiát, amelynek révén sikerült elvékonyítani a rekeszek falát, illetve a szigetelőanyag vákuum tömörítésével, vékonyabb lett az oldalfal, így a készülékház vastagsága is csökkent. Ez pedig anélkül teremt extra helyet, hogy növelné a külső méreteket. Ennek köszönhetően az RS68N8231B1/EF hűtőszekrény tárolókapacitása 100 literrel több, mint a hagyományos rokonaié.

Ideális páratartalom

Egy hűtőszekrény esetében rettenet fontos a megfelelő páratartalom, hiszen ez komoly hatást gyakorol az egyes ételek tartósságára.

Samsung RS8000 Side-by-side hűtő

A Samsung által kifejlesztett Twin Cooling PlusTM technológia külön végzi a hűtőrész és a fagyasztó hűtését, minden szekcióban ideális hőmérsékletet és páratartalmat teremtve. Az ételek hosszabb ideig megőrzik frissességüket, az illatuk pedig nem keveredik egymással, így az ízűk is kitűnő marad.

Különálló rekeszek

És ha már a frissességnél tartottunk: Az RS68N8231B1/EF megkapta a cég Precise Chef Cooling technológiáját. Ez lehetővé teszi ugyanis, hogy az 5 különböző szenzor (külső-, belső fagyasztó-, belső hűtő-, ajtó hőmérséklet, valamint az ajtónyitások számát figyelő) eredményeit analizálva a vezérlés úgy alakítsa a kompresszor működését, hogy maximium 0,5 C fok eltérést engedélyez az eredetileg beállított hőmérséklettől.

Samsung RS8000 Side-by-side hűtő

Az alkalmazott digitális inverteres technológia pedig mindig a körülményekhez alkalmazkodó intenzitással működik, tehát nem a hagyományos be- és kikapcsoló kompresszor elvén.

Dizájn

Egy-egy vásárlási döntés meghozatalakor ez az egyik legfontosabb szempont. Nem is véletlenül, hiszen fontos, hogy passzoljon a konyha stílusához a side-by-side hűtőszekrény is. Pont emiatt rengeteg különféle dizájnű amerikai hűtő elérhető, és az RS68N8231B1/EF esetében a minimalista, letisztult vonalat részesítették előnyben a tervezők.

Samsung RS8000 Side-by-side

Ehhez tökéletesen passzol a rejtett LED kijelző, illetve a hűtőajtóba épített adagoló, aminek segítségével egyszerűen elérhető a jégkocka és a hideg víz.

Intelligens vezérlés

A Samsung side-by-side hűtője képes a Wi-Fi kapcsolat megteremtésére, és ezáltal távolról egy okostelefonos alkalmazás, a Smart Things segítségével folyamatosan ellenőrizhető a működése. Eme applikáció segítségével messziről is szabályozhatóak az egyes módok, figyelemmel kísérhető a hőmérséklet és értesítés érkezik arról is, ha az ajtó nyitva maradt véletlenül.

Sőt, ez a szoftver még az esetleges hibák diagnosztizálására is alkalmas.

Mint látható, ma már egészen tudományos technológiákat építenek egy hűtőbe, amelyek segítenek energiát spórolni, és hosszabb ideig frissé varázsolni az ételeket, amivel pénz takarítható meg.

[sc name=”facebook” ]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?