Már 73 évvel ezelőtt tudták, okostelefon függők leszünk

1947-ben már lehetett látni, hogy a modern kor embere milyen szinten lesz okostelefon függő, és erről film is készült. 

Mára már teljesen megszokott városképi látvány, hogy emberek teljesen tudattalanul, a telefonjukat babrálva lépnek le a járdáról, vagy hatan ülnek néma csendben egy asztalnál az étteremben, és mindenki kütyüzik. Csakhogy, mint látható, már bő hetven éve is azt lehetett gondolni, hogy majd egyszer az okostelefon lesz az életünk közepe. Az 1947-ben, J.K. Raymond-Millet rendezte La télévision, œil de demain című filmben pontosan ezt láthatjuk. Habár a filmesek szándéka akkor nem az volt, hogy erre hívják fel a figyelmet, sokkal inkább a televíziózással kapcsolatos hipotéziseik voltak, mégis érdekes, amit látunk.


Több olyan jelenet is szerepel az alkotásban, ami arra fókuszál, hogy az emberek unalmukban előkapják a telefont, és ezzel foglalják el magukat. Egészen lenyűgöző tehát belegondolni, hogy mennyire pontosan sikerült eltalálni a negyvenes évek második felében, hogy mi lesz majd hét évtizeddel később. Egyébként a teljes film nem csupán ezzel foglalkozik, hanem láthatunk benne miniatűr tévéket publikus helyeken illetve autókban. Sőt, még a tévéreklámok is felbukkannak, holott akkoriban ez még nem igazán volt jellemző. Érdekesség, hogy a film első fele a francia televíziózással foglalkozik, és csupán a második felében jön elő a futurisztikus megközelítés.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?