Philips SpeedPro Max Aqua 8000 teszt: Az univerzális takarítógép!

A Philips SpeedPro Max Aqua 8000 Series egy készülékben szállítja a megoldást a padlóápolás összes nyűgére. Ugyanis  nem csak porszívózhatunk, hanem fel is moshatunk vele.  A vezeték nélküli kialakításnak köszönhetően amiatt sem kell aggódnunk, hogy mit verünk le az össze-vissza tekergőző kábelekkel. Lássuk, hogy a gyakorlatban mire elég a jól hangzó képességek listája!

Mint rengeteg esetben, a válasz ezúttal is attól függ, milyen környezetben és pontosan mit próbálunk megoldani. Nagyon röviden: Az én átlagosnak mondható lakásomban ezzel a készülékkel teljes mértékben leváltható a porszívó, a morzsaporszívó, a felmosó és a portörölgetés is. Ám ehhez arra is szükség van, hogy ne havonta egyszer álljak neki a portenger és a masszívan leszáradt koszfoltok takarításának.


Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Szerencsére a vezeték nélküli kialakítás az egyik kulcsmomentum ebben, hiszen vezetékes porszívóval az ember nehezebben áll neki a takarításnak. Egy olyan modellel viszont, aminél nem kell kábelekkel vacakolni,merőben más a helyzet.

Külső, tartozékok

A készülék lelke a litium-ionos akkumulátort tartalmazó egység, amiből teljesen kivehető a portartály. Ez azt jelenti, hogy ennek kiürítéséhez nem elég egyetlen gombnyomás, mint más gyártó készülékeinél, cserébe viszont akár folyó víz alatt is tisztára moshatjuk ezt az elemet, ami jó hír azoknak, akik szeretik csillivilli módon tisztán tartani a takarításhoz használt cuccaikat. Szerencsére a tartályt valóban könnyű kezelni, kivenni és visszatenni is egyszerű, ha hibát akarunk keresni ebben a megoldásban, akkor annyit találhatunk, hogy a fedele kihajtható helyett teljesen levehető, ami azt is jelenti, hogy kétbalkezesek könnyen leejthetik és ráléphetnek, elhagyhatják, összetörhet stb.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

A tartozékok listája nagyon bőséges, a különféle fejek a teleszkópos, vagy flexi csőhöz (autótakarításhoz verhetetlen) is csatlakoztathatók, ahogy magához a motoros egységhez is, vagyis minden fejjel elérhetők a közeli, és a távoli részek is – sajnos a 4 méteres belmagasságú lakásban a plafon közelében gyűlő pókhálók így is csak létráról érhetők el, de ez általános jelenség, és különben is, mellett, hogy elég hülyén nézne ki a két méteres cső, manőverezni sem lenne vele túl egyszerű.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Alapként a 360°-os szívófej van megjelölve, ebben van egy motoros kefe is (nagyon egyszerűen kivehető és tisztítható), illetve világít is, ami a sötétebb sarkokban lehet, hogy jól jön néha, de őszintén szólva nálam egyetlen egyszer sem volt jelentősége, szóval nekem nem hiányozna, ha nem lenne. Emellett van a csomagban réstisztító, 2 az 1-ben kefe, beépített kefe és az Aqua szívófej is – ezek köszül a kefés megoldások azok, amikkel akár a portörölgetés is kiváltható. Kutyagazdiként a mini turbókefe különösen fontos tartozék, ami szintén található a csomagban, de ez pont nem teljesített maradéktalanul tökéletesen, kifejezetten sokszor kellett áthúzni a kanapén hagyott kutyalenyomatokon, hogy azok teljesen eltűnjenek, és nyugodtan üljek le újra fekete ruhákban is.

Használat a mindennapokban

A 0,6 literes portartály bőven elegendő több teljes takarításra is. Épp gy ahogy a készülék takarékos módban 80, normál módban 35, turbo módban pedig 28 perces működési ideje is. Minden attól függ, mennyire vagyunk alaposak. A 63 négyzetméteres, zegzugos, porszívózás szempontjából sok helyen kifejezetten macerás lakásomat simán teljesen ki tudom takarítani a rendelkezésre álló idővel, még akkor is, ha alkalmanként turbó fokozaton használom a porszívót. Sőt, akár maximális erőbedobással is takaríthatnék, akkor is körbeérnék a lakásban egy gyors, de alapos porszívózással a rendelkezésre álló 28 perc alatt. A szívóereje viszont az alacsonyabb fokozatokban is elegendő, így nem is feltétlenül kell a turbót használni.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Bekapcsolni, és a fokozatok között váltani egy három állású kapcsolóval (1-2-turbo) lehet, ami azért jó, mert így nem kell folyamatosan nyomva tartani a gombot porszívózás közben – sajnos ez nem minden gyártónál egyértelmű. Így viszont a Philips porszívójával igazán kényelmes a takarítás, már amennyire ez a készüléken múlik. A már említett, macerás helyeken sajnos tökéletesen kényelmes sosem lesz. De így legalább nem kell azon agyalni, hogy mégis miként tartsam lenyomva a gombot, miközben még név nélküli, saját fejlesztésű jógapózokban próbálok hozzáférni egy-egy területhez.

A felmosás kérdése

A Philips SpeedPro Max Aqua 8000 Series egyik nagy előnye az, hogy a felmosót is ki lehet váltani vele. Ezzel kapcsolatban persze vetődhetnek fel kérdések, hiszen tény – onnan kezdve, hogy vizes lett valami, a porszívó funkció már mit sem ér. Éppen ezért itt állnék meg egy pillanatra, hogy lamentáljak a vezeték nélküli készülékekről általában. Már említettem, hogy ezekkel sokkal könnyebben nekiindul az ember lánya a takarításnak, és ez például a felmosásnál lesz kulcskérdés. Hiszen nyilvánvaló, hogy ha egy hetes kosznak esünk neki, akkor bármennyire is alapos a porszívó, mégis célszerűbb lesz előbb porszívózni, és aztán felmosni, ebben az esetben pedig szinte lényegtelen, hogy a porszívón cseréljük ki a fejet, vagy eltesszük azt, és váltunk egy klasszikus felmosóra.

A Philips SpeedPro Max Aqua 8000 Series Aqua feje

A vezeték nélküli kialakítás viszont épp abban segít, hogy a porszívózás ne olyasmi legyen, amire rá kell készülni. Hanem  azonnal nekiállhassunk, amikor épp leesik egy adag zabpehely, vagy a cipő talpából szabadul ki egy nagyobb adag megszáradt sár. Mivel a keletkező kosz felszívása  azonnal megtörténik, a néhány naponta (ezt nyilván háztartása válogatja) esedékes felmosáskor sem a napok alatt felgyűlt koszt kell tologatni. A robotporszívó pártiak most biztosan csendesen nevetgélnek, hiszen nekik nincs ilyen gondjuk.  Ám például az én lakásom olyan, hogy abban egy robotporszívó képtelen végigmenni naponta külső segítség (küszöbön átemelgetés) nélkül. Emellett nagyjából ennyi erőbefektetést igényel az is, hogy leakasszam a helyéről a porszívót, és végigszaladjak vele a lakáson.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Ezeket tisztázva térjünk vissza a Philips SpeedPro Max Aqua 8000 Series ide vágó fejéhez, és az ehhez tartozó vizes egységhez. Ennek aljára különféle mikroszálas törlőkendőket (ezek is ott vannak a dobozban) rögzíthetünk, és amiről maga a szívófej nagyon könnyen levehető. Még akkor is, ha a fentiek ellenére olyan porcicát, koszt találunk, amit inkább külön szívnánk fel.  Ráadásul a vizes egységbe nem habzó tisztítószert is tölthetünk, így a megfelelő kombinációval elvileg akár a baktériumok 99%-a is eltávolítható.

Egyéb paraméterek

A készülék maximális zajszintje elvileg 84 dB – ez egyáltalán nem hangos. Az alacsonyabb fokozatokon használva pedig kifejezetten csendesnek mondható, így a már említett, gyors, pár perces „területrendezések” akár este is megejthetőek.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Nulláról 100%-ra 5 óra alatt tölthető fel. Ehhez bárhol használhatjuk a hálózati kábelt egy konnektorba dugva. Emellett  a falra szerelhető tartóegységhez is rögzíthetjük, így elég a készüléket csak ide elhelyezni, hogy elinduljon a töltés. Ha pedig egy nagytakarítással nullára merítettük, de egy óra múlva mégis kéne, akkor annyi szufla már bőven lesz benne, hogy az aktuális feladatot megoldja.

Philips SpeedPro Max Aqua 8000

Az intelligens kijelző a töltöttség szintjét mutatja. Azaz nem azt, hogy mennyi ideig használhatjuk még a porszívót. Ez kevésbé praktikus, de mivel a hivatalos infók szerint 125 négyzetmétert lehet feltakarítani egyetlen töltéssel. Így a kisebb lakások esetén elég valószínűtlen, hogy ne legyen elegendő a töltöttség. Ugyanitt kapunk egyéb információkat is, például arról, ha a portartály aljában lévő szűrőt illene takarítani, vagy cserélni.

A Philips SpeedPro Max Aqua 8000 Series jelenleg 219 990 forintos áron szerezhető be, ami egyáltalán nem olcsó, de a normálisan kialakított, rendes szűrővel felszerelt és minimális teljesítményen nem 20 percet bíró modellek közül nem is lóg ki különösebben az átlagból.

Kinek ajánljuk – Philips SpeedPro Max Aqua 8000

 • fontos a normális üzemidő
 • kisállat miatt akár naponta takarítóknak olyan lakásban, ahol a robotporszívó nem opció

Kinek nem ajánljuk – Philips SpeedPro Max Aqua 8000

 • akik maximum harmincezret hajlandók kifizetni egy klasszikus porszívóért
 • akik a régi, jól bevált megoldásokat részesítik előnyben.

Még több infó a termékről a hivatalos honlapon

A Philips SpeedPro Max Aqua 8000 terméket a Philips magyarországi képviseletének köszönhetően próbálhattuk ki! Köszi minden segítséget!

[sc name=”facebook” ]

 • Kezelés
  (4.5)
 • Dizájn
  (4)
 • Ár/érték arány
  (3.5)
 • Hűha faktor
  (4)
4

Összegzés

Könnyen kezelhető készülék rengeteg funkcióval, de meglehetősen borsos árral – ha viszont kihasználjuk, akkor remek beruházás lehet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?