A NASA fődíját hozta haza a Puli a tengerentúlról

„Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét”. És a Puli ennek fődíját szerezte meg. Nem világos? Pedig igazán nagyszerű dolog történt! 

A közeljövőben induló holdi robotikus felderítőexpedíciókon már cipősdoboz nagyságú mini-holdjárók is bevetésre kerülhetnek. Az amerikai űrügynökség „Honey, I shrunk the NASA payload” kihívásán olyan megvalósítható, kisméretű és kistömegű
mérő- és megfigyelőeszközök tervezése volt a feladat, amelyek ilyen kis robotokon is bevethetők. A Puli „víz után szaglászó” detektora, a Puli Lunar Water Snooper, a Holdi erőforrások kategória első díját hozta haza.


Fókuszban a Hold

A NASA Artemis programja 2024-re, 55 évvel az Apolló 11 történelmi küldetése után, tűzte ki az újabb emberes Holdra szállást. Egy gyorsan növekvő nemzetközi közösség munkálkodik azon, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az
emberiség állandó jelenlétét. Ehhez azonban első körben ember nélküli küldetések kellenek, ahogy az Apollo programban is robotikus felderítőkkel készítették elő a holdraszállást (Lunar Orbiter, Ranger, Surveyor programok).

Kép: Puli

A tervezett kínai, indiai, orosz és japán expedíciók mellett a NASA CLPS (Commercial Lunar Payload Services, Kereskedelmi Holdi Hasznos Teher szolgáltatások) programjában magáncégek által fejlesztett leszállóegységek indulnak az odaútra. 2021 második felében az Astrobotic és az Intuitive Machines, 2022-ben a Masten Systems űrszondái visznek többek között NASA műszereket és kisméretű holdjárókat is a Holdra.

Holdi erőforrások

Ezeknek az expedícióknak fontos feladata a holdi erőforrások feltérképezése és azok kiaknázási lehetőségének vizsgálata. A Holdon jelenleg legkönnyebben a víz – pontosabban a vízjég – érhető el, amelyből a jövőbeli Hold-telepesek vízellátását lehetne biztosítani, de még fontosabb, hogy rakéta üzemanyagként is szolgálhat, hiszen elektrolízissel hidrogént és oxigént lehet belőle előállítani.

Puli Lunar Water Snooper

A holdi hidrogénkészletek felfedezése és jellemzése éppen ezért különösen fontos. A Puli Lunar Water Snooper nevű „vízszaglászó” képes azonosítani a hidrogént és méri annak a holdi talajban (regolit) lévő mennyiségét és eloszlását. A műszer extrém kis tömege és mérete különösen alkalmassá és bevethetővé teszi akár egy 2 kg-os holdjáró hasára szerelve is. A NASA verseny értékelő bizottsága kiemelte, hogy a Puli Lunar Water Snooper koncepció izgalmas, jól kidolgozott, és egyhangúlag javasolta a díjra.

Kép: Puli

Lucsányi Dávid, a projekt  tudományos csoportvezetője szerint ez a kihívás egy remek lehetőség volt arra, hogy innovatív ötleteiket és mérnöki-tudományos képességeiket hasznosítva mutassanak valami érdekeset a NASA-nak, hozzájárulva egy holdfelszíni NASA küldetéshez a közeljövőben. Azt is elmondta, hogy mindenképp továbbfejlesztik a nyertes koncepciójukat, amelyre nemzetközi szinten is jelentős az érdeklődés. Reményei szerint 2022-ben az ő mérőeszközük is ott lesz egy kis rover alján hogy a Hold felszínén térképezze fel a jeges vizet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?