Így reformálta meg a Samsung tévék megszólalását a vállalat

Egyedi megoldásokkal és ügyes trükkökkel javítják fel az idei Samsung tévék hangzását

A Samsung a 2020-as magasabb kategóriás televízióiban nagyon ráfeküdt a hangzás feljavítására. A vállalat egy komplex csomaggal állt elő, amelynek elemei később akár megjelenhetnek az olcsóbb modellekben is. Nézzük a konkrét példákat, hogy milyen módszereket alkalmaztak az idei Samsung tévék megszólalásának feljavítására!


Kép és hang

Az elmúlt egy-másfél évtizedben a televíziók képminősége egészen döbbenetes fejlődésen ment keresztül. Az viszont nem lehet kérdés, hogy a beépített hangrendszerek nem igazán tudták tartani ezt a tempót. Az egyre vékonyabbá váló készülékházak miatt egyre kisebb hely jut a hangszóróknak, ami komoly kihívások elé állítja a gyártókat.

 

Samsung tv képátló

Vannak cégek amelyek egy külön hangprojektort építenek a televízióhoz, mások kiszélesítették a kávát, és abba pakolnak hangszórókat, és akad, aki magát a panelt rezegteti, hogy annak segítségével csiholjon ki hangokat a termékből. A Samsung viszont 2020-ban teljesen más utat választott, és több olyan eljárást is bemutatott, amelynek célja a hangzás feljavítása.

Felfelé állított hangszórók

Néhány 2020-as Samsung televízióba extra, függőlegesen pozícionált hangszórókat is építettek. Ezek felfelé sugározzák a hangokat, amelyek így a magasból érkeznek a nézők irányába, ami páratlan, televízióknál még nem nagyon tapasztalt, háromdimenziós hangzás megteremtését teszi lehetővé.

Beépített mélysugárzók

Az integrált mélyhangszórók révén a basszus hangok a megszokottnál teltebben, tisztábban és gazdagabban szólalnak meg.

Szatellit hangszórók

Már léteznek olyan Samsung tévék, amelyek képesek együttműködni a cég hangrendszereinél már korábban megismert, WiFi révén vezeték nélkül csatlakoztatható hátsó, szatellit hangszórókkal. Ezeket a nézők mögé kell tenni jobbra, illetve hátra, és ezek a tv beépített hangrendszerével együtt alkotnak egy több komponensből álló hangszettet. Ennek köszönhetően pedig mód nyílik a több csatornás térhatású hangzás megteremtésére.

Q-Symphony – Együtt a hangprojektorral

Korábban is volt arra lehetőség, hogy egy hangprojektort dugjon bárki a televíziójára, ami értelemszerűen a korábbinál jobb megszólalást eredményezett. Viszont ilyenkor a tv integrált hangrendszere kikapcsolt, azaz a hangszórók elnémultak. A Samsung mérnökei azt találták ki, hogy ha ezt el lehetne kerülni, és a csatlakoztatott soundbar, valamint a tv hangsugárzói egyszerre szólnának, akkor sokkal jobb lenne a hangminőség. Az egyébként remek ötletet tett is követte, ez a Q-Symphony funció, mely már elérhető bizonyos új Samsung QLED televíziókon.

a q symphony be és kikapcsolt állapotának összehasonlítása

A szoba befolyásolja a hangzást

Minden szobatípus különféleképpen befolyásolja a hang akusztikáját. A 2020-as Samsung televíziókat ellátták egy speciális érzékelővel, ami az Audio Spatial Intelligence nevű, mesterséges intelligenciát alkalmazó eljárás segítségével képes elemezni a hallott hangokat. A beérkezett információk alapján pedig a készülék elektronikája automatikusan úgy módosítja a hangbeállításokat, hogy a lehető legjobb minőségű legyen a megszólalás.

Adaptív hang

A televíziókba épített processzor valós időben elemzi a tartalmakat, aminek részeként az audio jelek osztályozására és feldolgozására is sor kerül.

samsung hang

Az értékek alapján a chip képes eldönteni, hogy mely frekvenciák felerősítésére van szükség, és az arányokat, ezáltal a hangképet úgy módosítani, hogy tiszta maradjon a párbeszéd, minden körülmény között.

Tiszta párbeszéd

A már említett érzékelő és az Adaptív hangerőszabályozás technológia révén egyes idei Samsung televíziók képesek arra, hogy felismerjék, ha a környezeti zajok túlságosan erősek, illetve be tudják azonosítani azok típusát is az egyes frekvenciatartományok vizsgálatával. Ezt követően pedig az elektronika képes magától „ráerősíteni” a beszédhangokra, hogy azok mindig jól hallhatóak maradjanak, még akkor is, ha egy porszívó zúg a készülék közelében.

Objektumkövető hangzás

A végére hagytuk az egyik legérdekesebb szolgáltatást, az Object Tracking Sound+ funkciót. A tv processzora a tartalom, a képi- és hangjelek folyamatos vizsgálata során folyamatosan módosítja az egyes hangszórók, csatornák hangerejét. A cél pedig ezzel az, hogy a néző a képernyő irányából onnan hallja a hangot, ahonnan annak az aktuális tartalom alapján szólnia kell. Tehát ha például a jobb alsó sarokban egy kutya ugat, a bal felsőben pedig valaki hegedül, akkor a bal felső irányából hegedűszót, a jobb alsóéból pedig kutyaugatást fogunk hallani.

A legjobb, hogy a rendszer képes lekövetni valós időben a mozgást is.

Azaz, ha a hegedűs és a kutya helyet cserélnek, akkor a hangjuk is megy utánuk. Tehát először középről fogjuk hallani a hangszert és a jószágot is, később pedig a bal felsőből az ugatást a jobb alsóból pedig a hegedűt. Ez a szolgáltatás akkor is működik, ha egy külső Samsung hangprojektort, vagy hátsó hangszórókat csatlakoztatunk a tévéhez. Sőt, ilyenkor még sokkal valósághűbb lesz a végeredmény!

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Nora

Nora

A szépségápolás és a konyhai elektronika a szakterülete. Nagyon jól ért a főzéshez és ahhoz is, hogy mivel érdemes főzni.

Ezeket olvastad már?