2020-ban egy újabb Kínai cég, a Hisense döntött úgy, hogy meghódítja televízióival Magyarországot. Az egyik első fecskének számító Hisense tv az 55U8QF, amely egy különleges ULED QLED modell. Megnéztük, hogy mit tud, mik az erősségei és gyenge pontjai.

Hisense tv?

A Hisense Magyarországon nem tartozik a legismertebb márkák közé. A cég pedig egyike a feltörekvő kínai tigriseknek. A vállalat nagyon komoly háttérrel, gyártókapacitással és fejlesztőközponttal rendelkezik, ennek megfelelően a kínálatában megtalálhatóak a belépő szintű készülékek épp úgy, mint a nagyobb tudású, innovatív készülékek. Ez utóbbi csoportot erősíti az 55U8QF típusjelzésű Hisense tv, amely a vállalat ULED QLED családjába tartozik.

Hisense tv
ULED QLED, az meg mi?

Nem kell itt nagy varázslatra gondolni. A QLED a már jól ismert kvantumpontos technológiát takarja. Az ULED pedig egyfajta marketing elnevezés, amely az Ultra képminőségre, Ultra színpontosságra, Ultra háttérvilágításra utal, illetve arra, hogy a készülék tartalmazza a legfrissebb képmódosító szoftvereket. Egyszóval egy összefoglaló név, amivel a konszern a magasabb kategóriás modelljeit jelöli.

Dizájn

E téren ez a Hisense tv nem váltja meg a világot. A kávák persze jó vékonyak, a talp is tetszetős, de ezen a szinten ez ma már alapelvárás. Az alkalmazott QLED LCD képalkotási technológia nyilván behatárolta a lehetőségeiket, nincs mód olyan varázslatokra, mint amiket az OLED nyújt a dizájnereknek. A falra fellógatható, a ki- és bemenetek a hátlapon vannak, nem egy külső dobozon. Található rajta négy HDMI 2.0, két USB 2.0 valamint egy-egy LAN, optikai audió, analóg audió és kompozit csatlakozó is. Rendelkezik beépített WiFi-vel és Bluetooth adapterrel is.

Hisense tv

Képminőség

A modell a Hisense saját gyártású, 55 inches, kvantumpontos QLED paneljét kapta meg, amit a szintén házon belül készülő képfeldolgozó chipjével, valamint FALD rendszerű háttérvilágításával fejeltek meg. Ez utóbbi sajátossága, hogy a fénykibocsátó diódákat a megszokottnál lényegesen több egyedileg vezérelhető fényerejű csoportba osztották, így elméletileg a megszokottnál pontosabb színmegjelenítés és nagyobb kontraszt érhető el. Ez utóbbit igazolták is a mérések, hiszen 9000:1 valós kontrasztot tudtunk belőle kicsiholni minden ehhez szükséges képmódosító opció bekapcsolásával, ami kegyetlen jó érték. De annyira, hogy e téren leveri az összes rivális gyártót.

Hisense tvA színpontosság, és a színtér lefedettség nem rossz, de e téren nem nyújt különösebben kiemelkedő teljesítményt. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy játék, filmezés és videózás során a tónusok visszaadása hibátlannak tűnik. Viszont a műszeres mérések arról tanúskodnak, hogy egy picit lehetnének pontosabbak az árnyalatok, ami grafikai munkák elvégzésénél fontos. Szóval ilyesmire nem ez a tv a legalkalmasabb megoldás. A mozgásmegjelenítés hibátlan, semmilyen szellemképesedést, akadozást, szaggatást nem tapasztalni. A betekintési szög terén közepes teljesítményt nyújt, olyan 160 fok környékéről már látványosan kezdenek sárgulni-barnulni az árnyalatok. De hát ilyen pozícióból azért már amúgy sem kényelmes a tévézés.

A Hisense 55U8QF a 4K modellek közé tartozik, és támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését is. A maximális fényerő eléri az 1000 nitet, és ennek hála a HDR (Dolby Vision, HDR10+, HLG, HDR10) anyagok kifejezetten látványosak, a sötét és világos részek között markáns a különbség. Az alkalmazott háttérvilágítás papíron jó homogenitást szavatol, és ez a gyakorlatban is bebizonyosodott, a zavaró felhősödés effektussal ugyanis nem találkoztunk. Némi zajosodás a vacak videóknál és tv műsoroknál megfigyelhető, de ezen viszonylag hatékonyan lehet segíteni a zajcsökkentés bekapcsolásával. Egy szó mint száz, a kép minősége eléggé király! Azt is itt kell megjegyeznünk, hogy a rivális OLED technológiától eltérően itt a beégésnek még a lehetősége sem merül fel.

Hisense tv

Hang

A cég a termék honlapján felhívja a figyelmet a bombasztikus megszólalásra, kiemelve azt, hogy a készülék képes a térhatású hangzás megteremtésére. Nos, lehet hogy összekeverték e készüléket egy másikkal, ugyanis ez a Hisense tv meglehetősen átlagos hangminőséget produkál. A két darab 10 wattos hangszórótól persze csodákat nem is nagyon lehetne várni, de ettől függetlenül tény, hogy a mélyek gyakorlatilag érzékelhetetlenek, a sztereó hangtér hiányzik, a dinamika hiányzik, épp úgy, mint az ígért térhatású hangzás. Hanghibákat a termék nem produkált, de ettől még tény, hogy ha valaki minőségi megszólalást szeretne, akkor muszáj valamilyen külső hangcuccot rádugnia a tévére.

Saját okostévé

A Hisense komoly terveit jól mutatja, hogy a cég saját okostévé rendszert fejlesztett. Ez a Vidaa nevű platform, ami külsejében koppintja az Android TV-t, viszont annál egy fokkal stabilabb és gyorsabb. Szerintünk ez a fajta, nagy ikonokra épülő grafikus kezelőfelület egy kicsit átláthatatlan, de azért hamar bele lehet jönni a kezelésbe, és viszonylag gyorsan meg lehet találni az egyes menüpontokat, funkciókat.

Hisense tv

Természetesen az elérhető interenetes appok sem hiányoznak. Túl sok ezekből nincs, tehát akkora választékról szó nincs, mint amekkorát mondjuk az Android TV kínál, de ez nem tragédia. A legfontosabb tartalomszolgáltató alkalmazások, tehát a Netflix, a YouTube, a Prime Video, a Spotify, meg a többiek ott figyelnek, másra pedig nagyon egy tévén úgy sincs szükség. Az előre telepített médialejtászó szoftver sem hiányzik a készülékből. Ez egy nagyon alapszintű program, amely a legfontosabb képi-, hang- és zenei formátumokat (MKV, MP4, M2TS, TS, MOV, MP3, WAV, FLAC, JPG, PNG, GIF stb.) azért viszi, és a külső feliratok megjelenítését is biztosítja. Tehát elég csak bedugni a készülék hátuljába egy pendrive-ot, és máris lehet nézni az azon található filmeket, videókat és képeket, illetve hallgatni a zeneszámokat. A távirányítója szimpla darab, viszonylag sok gombbal, de nem mozgásérzékelős. A hangalapú keresés ma már egyre gyakoribb, de erre ezt a tévét nem sikerült rávennünk.

Ár

A Hisense 55U8QF jelenleg egy normális műszaki áruházban (tehát nem valami umbulda webshopból rendelve) 250 000 kemény magyar forintért megvehető. Ez a tudásához képest igen-igen jó ár.

Kinek ajánljuk – Hisense 55U8QF

– Normális képminőségre vágyik
– Lényeges a magas kontraszt
– Magasabb kategóriás tévében gondolkodik
– Emberi áron akar kiemelkedő képminőségű tévét venni
– Fél a beégéstől

Kinek nem ajánljuk – Hisense 55U8QF

– Nagyon menő külsejű, extravagáns tévét akar
– Fontos a kiemelkedően jó hangminőség
– Belépő kategóriában gondolkodik
– Lényeges a tökéletes fekete

Még több infó a Hisense 55U8QF tévéről a termék hivatalos weboldalán