aszteroida_diáklány
Forrás: Fox News

A CNN számolt be arról, hogy a Space India magánintézmény két növendéke felfedezett egy idegen objektumot: az aszteroida ráadásul a Föld irányába tart.

Pánikra azért semmi ok, nem néhány nap alatt ér majd ide, ugyanis az előzetes becslések alapján az aszteroida nagyjából egymillió év múlva fog csak elindulni a Föld irányába, és ha minden igaz, akkor is biztonságos távolságban halad majd el bolygónk mellett.

Radhika Lakhani és Vaidehi Vekariya épp egy projekten dolgoztak, amikor szemet szúrt nekik az idegen objektum, amely a hangzatos HLV2514 nevet kapta. A két fiatal egyébként rengeteg tudományos forráshoz hozzáfér tanulmányai során, így adódhatott az a lehetőségük, hogy felfedezhessék az aszteroidát.

aszteroida
adhika Lakhani és Vaidehi Vekariya  Forrás: CNN

Júniusban kezdtünk bele a projektbe, majd pár héttel ezelőtt elküldtük a kivizsgált anyagokat a NASA-nak, akiktől július 23-án  kaptunk egy e-mailt, azzal, hogy felfedeztünk egy Föld körüli objektumot.” – mesélte Vekariya, aki mindössze 15 éves.

Az aszteroida jelenleg a Mars pályájához áll közel, ám egy millió év múlva megváltoztatja pályáját, és a Föld felé veszi az irányt. Az aszteroidák mozgását a NASA egyébként nagyon komolyan veszi, ez az objektum így külön hírértékkel bír.

Vekariya azt nyilatkozta, hogy sajnos a járvány miatt nem tudták megünnepelni a tanulókkal a felfedezést, de hozzátette: „ez az egész egy álom volt, űrhajós szeretnék lenni.”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!