A 10 legszebb számítógép a nyolcvanas évekből! Uralkodik a retro!

Ez volt a hőskor, dizájn szempontjából legalábbis mindenképp. Jöjjön a 10 legszebb számítógép a legendás nyolcvanas évekből, legalábbis a mi szubjektív véleményünk szerint!

A XX. század vége, azon belül is a hetvenes évek vége, és az ezt követő évtized legendás érának számít a számítástechnika egyébként is fordulatos, sok dicsőséges pillanattal teli történetében. Ez volt az a korszak, amikor a computerek elkezdték meghódítani a kisebb cégeket, sőt az emberek otthonait is.


A cégek pedig jól ismerték fel, hogy a dizájn fontos szerepet játszhat az értékesítés során, így elkezdtek odafigyelni a tipográfiai elemekre, formákra és színekre is. Ennek eredményeként pedig ebben az időszakban gyönyörű gépek születtek! Hiába telt el azóta három-négy évtized, olyan masinák ezek, amelyekre mai szemmel is jó ránézni. Összegyűjtöttük az általunk legszebbnek tartott darabokat (egy kis trükkel), és kiválasztottuk a tíz legszebbet. Ez nem egy sorrend, hanem pusztán egy felsorolás, nem tudunk közülük választani. Jöjjön tehát a 10 legszebb számítógép a hőskorból!

Ha valaki úgy véli, hogy valamiről megfeledkeztünk, kommentben jelezze büszkén-bátran a Facebookon!

1.

10 legszebb számítógép

Kezdjünk egy igazán szexi darabbal! Ez a dögös vörös a Sony HitBit 1984-ből. Az MSX szabványú gépek sorát erősítette, de sosem futotta be azt a karriert, amelyet szántak neki. Hát ez biztos nem a dizájnon múlott!

2.

Apple Lisa

Egy „Bukott Angyal”. Az Apple Lisa 1983-ból. Okos volt, de iszonyú drága. És borzasztóan egyedien nézett ki.

3.

10 legszebb számítógép

Az 1984-es Enterprise 128 egyszerűen iszonyú jól néz ki! A formatervezett gombok, a kerekített élek…. az eper a tejszínhabon pedig a beépített joystick a koncentrikus körök rendszere. Fasza az egész!

4.

10 legszebb számítógép

Az 1982-ben bemutatott Grid Compass egyike az első hordozható számítógépeknek. Itt alkalmazták elsőként a klaviatúrára ráhajtható képernyőt, és nyugodtan mondhatjuk, hogy az alkalmazott dizájnelemek miatt mind a mai napig hatással van erre a termékcsaládra. Imádjuk!

5.

10 legszebb számítógép

A Commodore 64 kimarad, szerintünk ugyanis a Commodore Max egyszerűen szebb volt. Valahogy dizájnosabbnak, formatervezettebbnek, modernebbnek tűnik. Tessék, itt van róla még egy kép, egyszerűen pazar! A C64 emellett egyszerűen egy uncsi tégla.

Commodore

6.

fujitsu_bubcom_1983

Klasszikus vonalak a Fujitsu Bubcomtól, de a színek miatt nagyon tetszik. (és marha jól néz ki az oldschool modem is!).

7.

ZX Spectrum

Na tessék! Egy igazi legenda! Sir Clive Sinclair mesterműve, ZX Spectrum! Hazánkban is népszerű volt, és a keleti blokk egy csomó gépét ez „ihlette” (azaz egyszerűen ellopták a koncepciót).

8.

Armstrad CPC számítógép

Az Armstrad CPC-t a Commodore 64 nagy ellenfelének szánták, de persze esélye sem volt. Jó kis bumfordi, vaskos dizájnja van, de a színek szuper jók, és a beépített kazettás egység is nagyon tetszik!

9. 

Sharp X1 Awwww retro!

A Sharp X1 akár ma is a boltokba kerülhetett volna asztali gépként! Ez a bordó színválasztás összefacsarja a szívet, és hogy csináltak hozzá egy passzoló képernyőt is arra egyszerűen szavakat se lelni. El fantastico, ahogy a japán mondja, ha jól beszél spanyolul!

10.

Commodore

A végére hagytuk a csinóblit, a trükköt! A Commodore PET-et egyszerűen nem tudtuk lehagyni egy ilyen listáról. A piramist idéző kialakítás zseniális, viszont az tény, hogy maga a masina 1977-es :DD. Mindegy, ennyi bele kell, hogy férjen.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?