mar szonda
Forrás: NASA

Már 15 éve küldi az egyik legértékesebb Mars-szonda a felbecsülhetetlen értékű képeket és információkat a NASA-nak. 

Tavaly májusban már hatvanezerszer kerülte meg a Mars szonda a vörös bolygót, és természetesen azóta is szakadatlanul dolgozik, amelynek során rengeteg látványos felvételt készít. A Mars Reconnaissance Orbiter szonda a NASA egyik legfontosabb űreszköze, és éppen idén ünnepelte 15. szülinapját, amelynek alkalmából csodaszép képeket osztottak meg a nagyérdeművel.

A szülinap alkalmából a NASA at űreszköz által készített legjobb fotókból egy kis albumot állított össze, amit a HiRISE kamera (High Resolution Imaging Science Experiment) segítségével készített az MRO. Ez a lencse a szonda legértékesebb eleme,  ugyanis ezzel képes a nagyfelbontású képek készítésére, és ezzel keres leszállásra alkalmas területeket is.

Mutatunk egy kis ízelítőt a különleges képekből:

A marsi porördög névre keresztelt jelenséget nagyon nehéz megörökíteni, annak ellenére is, hogy jóval nagyobbak földi tásaikénál (akár kilométer magasabb is lehetnek).

mars szonda
Forrás: NASA

Ezen a képen a Mars egyik dűnéje látható, amely egyébként nem kék színű a valóságban, csupán a szonda érzékelte így az eltérő anyagok összetételét.

mars szonda
Forrás: NASA

Ennek a képnek a főszereplője egy olyan kráter, amely egy 2010-2012 körül becsapódott aszterorida következtében keletkezett.

mars szonda
Forrás: NASA

Ezen a felvételen a marsi lavina figyelhető meg, amely során egy 500 méter magas szikláról kövek gördültek le, amely a lavinát is okozta.

Forrás: NASA

A további csodaszép képekért látogassatok el a JPL. NASA.GOV oldalára.