Így újíthatjuk fel régi, kedves hangfalainkat

Mint szinte mindennek, a hangfalaknak is komoly ellensége az idő (és természetesenen a nem ideális tárolás), de ha mondjuk a hangszórók szélein a gumiperem elöregszik és kirepedezik, az még messze nem jelenti azt, hogy vége van a történetnek. A hangszóró javítás ugyanis nem lehetetlen és szerencsére van még pár hely az országban, ahol ezzel foglalkoznak.

Tipikus probléma

A gumiperem elöregedése egy valóban tipikus problémája az idősebb hangsugárzóknak. A napos szobákban elhelyezett daraboknál különösen gyakran fordul elő ez, hiszen a nap UV-sugarainak kevés dolog áll ellent a végtelenségig és a gumi egyáltalán nem tartozik e ritka kivételek közé. Mondjuk a lakk sem, de ha az megadja magát, a szóban forgó hangdoboz leginkább esztétikai károkat szenved, a gumiperem elszakadása viszont azonnali és egyértelműen hallható hibákat okoz.


Ha a hangfalunkon nem levehető a grill, akkor ezt onnan fogjuk észrevenni a legegyszerűbben, hogy a mélyhangok megszólalását egy zizegő hang kíséri.

Ha pedig a szövet eltávolítható, akkor a hibát valami ilyesmi jelzi:

Mission hangszóró szakadt
A hiba.

Hangszóró javítás, vagy csere?

A megoldás attól is nagyban függ, hogy mennyire drága és mennyire régi az adott hangfal. A drága, vagy az újabb darabokhoz egészen biztosan rendelhető a gyártótól eredeti hangszóró, ami egyrészt jó, mert így szinte biztosan ugyanazt a hangminőséget kapjuk, amire a gyártó mérnökei anno gondoltak. A keményebb része a dolognak, hogy ez hangfaltól függően akár százezres-, vagy többszázezres tétel is lehet.

A másik megoldás a hangszóró javítás, jelen esetben a peremezés, ami megoldható méretazonos, az interneten megszerezhető kitekkel, de mi ebben az esetben mindenképp a szakember felkeresését javasoljuk. Nem biztos, hogy egy párezres hangfal esetében megéri ezzel vesződni, de egy drágább, vagy egy jobb hangú doboz igazán megérdemli a törődést.

A Mission küldetés

Mi nemrégiben sikeresen szereztünk egy Mission hangfalpárt a hozzá tartozó (szerintünk ultramenő) Mikrométer állványokkal, Sajnos a hangszórók rettenetes állapotban voltak, de mivel szerkesztőségünk egyik tagjának pont ilyen szettel indult kapcsolata a hifi filágával, ezért úgy döntöttünk, megmentjük a hangfalakat az utókornak. Ebben egyébként a már emített mikrométer állvány is közrejátszott.

Először megpróbáltunk a hangfalakhoz eredeti hangszórókat keresni, mert a Mission tipikusan az a gyártó, akinem a hangfalaihoz tele van az ebay mindenféle alkatrésszel, vagy alkatrésznek használható hangfallal.

Sajnos pont ilyet nem találtunk, és a peremezésnek nem mertünk nekikezdeni, ezért körülnéztünk egy kicsit segítség után.

Itt jött be a képbe az átalunk már ismert Hangszóróbolt, ami úgy (is) hirdette magát, hogy pont erre a problémára (is) megoldást tud kínálni. El is vittük a hangfalakat a boltba, ami a VI. kerületben, a Szondi utcában található ahol elképesztő mennyiségű használt hifi készülékkel találtuk szembe magunkat. A boltban ugyanis amellett hogy hifi készüléket  is javítanak – ami Magyarországon sajnos már eleve ritka – használt (és átnézett) hifi komponensek adás-vételével is foglalkoznak.

Vissza azonban a hangfalakhoz: Miután leadtuk a Mission-öket, 10 munkanap elteltével már mehettünk is vissza értük, mert bizony elkészültek. Az az igazság, hogy a javítás egyáltalán nem látszott meg a dobozokon, hangszórók, a membránok pontosan úgy néztek ki, mint az újak. Csak onnan tudtuk, hogy ezek bizony a mi hangfalaink, hogy a dobozokon ott volt bizony az évek nyoma, amikkel azokat megvettük. És hogy kaptunk egy szép kis fotósorozatot a javításról is, Íme:

A hangzás is a helyén

Miután pedig visszavittük a hangfalakat az irodába és bekötöttük a tesztszobában, azt tapasztaltuk, hogy ezek a 25 éves műanyag hangfalak nagyon is kellemesen képesek szólni. A magasak tekintetében szodás pontosságot, a középtartományban kimért hangzást tapasztaltunk. Természetesen a méretei miatt nem számoltunk falrengető mélyekkel, de azért kaptunk azokból is annyit, amennyi kell, És a lényeg, hogy zizegés, recsegés nyomokban sem hallatszott, ami a javításról árulkodott volna. Így tehát ezentúl a kisebbik tesztrendszerünk így néz ki:

Mission tesztszoba

Köszönhetően a Hangszóróboltnak.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?