Bioenergia romlott sörből: nem veszett kárba a több száz liter megbuggyant nedű

Hogy miből állítható elő bioenergia? Többek között lejárt szavatosságú sörből, Dél-Ausztráliában a COVID-19 miatt megbuggyant sört legalábbis erre használták fel. 

A koronavírusra senki nem volt felkészülve, többek között a sörgyárak se, akiknek nyakukon maradt a kijárási korlátozások miatt el nem adott sör. A nedű ráadásul meg is buggyant, s bár ez elsőre hatalmas bukásnak tűnhet, vannak akik örömmel fogadják még a romlott sört is.


Na, nem azért, hogy megigyák, hanem hogy újrahasznosítsák:

az SA Water, a dél-ausztráliai vízgazdálkodási vállalat hetente 150.000 liter lejárt szavatosságú sört adagolt az általa kezelt szennyvízhez Adelaide városában lévő üzemében, hogy abból bioenergia legyen. 

bioenergia
Forrás: Business SA

A szennyvíztisztítóban a szerves ipari hulladékot szennyvíziszappal keverik, hogy biogázt állítsanak elő, amely a létesítmény energiaellátásának mintegy 80%-át biztosítja. Az elmúlt hónapokban azonban lényegesen megugrott az energia termelése a beözönlő sörmennyiségnek köszönhetően.

Hetente mintegy 150 ezer liter lejárt sört felhasználva májusban kiugró mennyiségű, 355 200 köbméter biogázt termeltek, júniusban 320 ezer köbmétert, ami 1200 ház áramellátására elegendő. A sör nélküli időkben a cég a három turbinás minierőműjében elégetett anyaggal a szennyvízkezelő telep energiaigényének 80%-át képesek fedezni.

A telepvezető szerint számukra is nagyon érdekes tapasztalat volt, hogy az extra sört hogyan használták fel, és a jövőben igyekeznek hasznosítani tapasztalataikat az élelmiszeripari üzemek hulladékának, melléktermékének feldolgozásával kapcsolatos üzleti tevékenységükben is.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?