nemzetközi űrállomásról
Forrás: Space

Bár a Nemzetközi Űrállomásról többnyire mindig szivárog picit a levegő, egy évvel ezelőtt jelentősen megugrott ennek mértéke, ráadásul nem is találják, hogy pontosan hol lehet a hiba forrása. 

Körülbelül egy évvel ezelőtt figyeltek fel az erőteljesebb szivárgásra, ám a kutatók még így sem gondolták vészesnek, ezért úgy döntöttek, egyelőre nem tesznek semmit. Mivel a szivárgás csak tovább erősödött, augusztus 20-án mégiscsak bejelentette a NASA, hogy itt az ideje felderíteni, hol lehet a komolyabb szivárgás forrása.

Daniel Hout, a NASA szóvivője a Business Insidernek elismerte, hogy a szivárgás kutatása több időt vesz igénybe, mint ahogy elsőre gondolták volna: a mérnökök már dolgoznak rajta, és ha minden jól megy, a napokban meglesz a “ludas”.

A NASA előzetesen arra spekulált, hogy az orosz és amerikai mérnökökből álló csapat hamar megtalálja a szivárgás forrását. A szóvivő hozzáfűzte, hogy pánikra semmi ok: még a mostani mérték sem veszélyezteti az asztronauták életét.

nemzetközi űrállomásról
Forrás: SpaceCraftEarth

Amennyiben a problémát továbbra sem tudják orvosolni, minden valószínűség szerint két forgatókönyv lehetséges: ha súlyos a helyzet a legénység tagjai visszatérnek a Földre a Szojuz MS-16 űrhajóval, amely jelenleg az állomáshoz van dokkolva. Ha pedig nem lesz szükséges ennyire drasztikus megoldás, akkor egyszerűen elzárják a meghibásodott modult az állomás többi területétől.

Forrás: Rakéta

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!